duminică, decembrie 30, 2007

Irakienii îi aduc un omagiu lui Saddam Hussein, la un an de la execuţie

Zeci de persoane au început azi să se perinde la mormântul fostului dictator Saddam Hussein, executat prin spânzurare în urmă cu exact un an, transmite AFP.

Zeci de persoane din satul natal al lui Saddam Hussein, Auja, la nord de Bagad, şi din regiunea cunoscută ca fiind un bastion al fostului regim, îi aduceau un omagiu lui Saddam recitând versete din Coran la mormâtul său.

"Este o simplă comemorare, un omagiu adus unui preşedinte care a slujit, protejat şi păstrat demnitatea Irakului şi a poporului său", a declarat Ali al-Nida, şeful tribului Baijat, din care provenea Saddam Hussein.

Un dispozitiv de securitate important a fost desfăşurat la Auja şi în oraşul vecin Tikrit (aflat la 180 de kilometri nord de Bagdad) pentru a preveni, potrivit Ministerului de Interne, orice act de violenţă din partea celor care i-au rămaşi credincioşi lui Saddam Hussein.

Inculpat de un tribunal irakian pentru genocid şi crime împotriva umanităţii, Saddam Hussein a fost condamnat la moarte şi spânzurat la 30 decembrie 2006, la vârsta de 69 de ani, în batjocurile gardienilor săi şiiţi. Scena, filmată în secret cu un telefon, a provocat furia comunităţii sunnite.

Saddam a fost executat în prima zi a sărbătorii Aid al Adha (sărbătoarea musulmană a Sacrificiului), care anul acesta a căzut în 19 decembrie, potrivit calendarului selenar musulman. Membrii tribului Baijat au organizat şi la acea dată o ceremonie discretă la Auja.
from adevarul

Niciun comentariu: