joi, ianuarie 03, 2008

Fericirea se ascunde într-o cană


Deşi descoperită de mayaşi acum 3.000 de ani, prima reţetă de ciocolată caldă a fost scrisă în 1631, în cartea doctorului spaniol Antonio Colmenero de Ledesma: “Un tratat interesant despre natura şi calităţile ciocolatei”. “Ciocolata supremă”, dacă putem să numim aşa reţeta, avea printre ingrediente următoarele delicii: o sută de boabe de cacao, o mână de seminţe de anason şi două mâini de seminţe de vanilie (în lipsa lor se putea folosi apă de trandafiri – un alt ingredient utilizat adeseori în bucătăriile de altădată), puţină scorţişoară, o duzină de migdale şi aceeaşi cantitate de alune, cam 225 g zahăr (după sistemul de cântărire de astăzi). La sfârşit se adăuga suficient annatto (condiment specific Americii de Sud, întâlnit şi sub numele de rocou), cât să-i dea culoare. În opinia autorului, ciocolata era o băutură sănătoasă, care îngrăşa, îi făcea pe oameni să aibă o judecată dreaptă şi să fie binevoitori.

DIFERENŢE. Deşi la început exista o confuzie între cacaua caldă şi ciocolata caldă, acestea sunt astăzi bine delimitate. Cacaoa are în compoziţie pudră de cacao, apă sau lapte şi un îndulcitor. Ciocolata caldă este mult mai consistentă, fiind preparată exclusiv din ciocolată (tablete, măcinată, rasă sau sub formă de fulgi), în stare lichidă, căreia i se adaugă diverse mirodenii, ceea ce o face deosebit de plăcută, interesantă şi mereu nouă.

INOVAŢII. Reţetele secolului al XXI-lea sunt mai “îndrăzneţe”, putându-se adăuga în compoziţie lichior, cremă de Whisky, cafea granulată, mentă sau pudră de chilli. De asemenea, ciocolata caldă poate fi preparată şi în cuptorul cu microunde. Laptele se lasă timp de trei minute la temperatura maximă. Se adaugă apoi ciocolata, zahărul, un ou bătut şi scorţişoara. Se mai lasă în cuptor alte 3-4 minute, până când face spumă, având însă grijă să nu clocotească. Pentru o ciocolată caldă şi mai aromată se poate recurge la un mic truc. Se pune în cană puţină scorţişoară proaspăt măcinată şi apoi se toarnă ciocolata. Se amestecă şi se ornează cu frişcă. Este un deliciu!

Ciocolată

Ingrediente: 300 ml lapte, o jumătate de păstaie de vanilie, un ardei iute roşu, un beţişor de scorţişoară, 50 g ciocolată uşor amăruie.

Preparare: Laptele se pune la fiert într-o tigaie şi se adaugă păstaia de vanilie despicată, scorţişoara şi ardeiul iute, fără seminţe şi vinişoare, tăiat în două. Se pune ciocolata rasă şi se lasă pe foc până când se topeşte. Se lasă să stea deoparte timp de 10 minute. Se strecoară şi apoi se toarnă în căni. Dacă nu sunteţi foarte încântaţi de gustul picant, puteţi să folosiţi doar o jumătate de ardei iute sau chiar mai puţin. Nu renunţaţi cu totul la el dacă vreţi să gustaţi din băutura preferată a magnificilor regi mayaşi.

from jurnalul

Niciun comentariu: