miercuri, ianuarie 02, 2008

Cardul european de sănătate este gratuit de la 1 ianuarie 2008

Cardul european de sănătate este gratuit pentru cetăţeni, începând cu data de 1 ianuarie 2008, ca efect al unei legi pentru modificarea Legii 95 pe 2006 privind reforma în sănătate.

Potrivit actului normativ, costurile cardului european de asigurări de sănătate vor fi suportate din Fondul Unic de asigurări de sănătate, iar acest lucru înseamnă că documentul va fi eliberat gratuit pentru cetăţeni începând cu acest an.

Toate ţările europene folosesc sistemul de carduri de asigurat, iar România a primit de la Bruxelles la data de 1 ianuarie 2007 un numărul european de identificare unic, ce trebuie să figureze pe card, pentru a identifica cetăţenii români asiguraţi.

Cardurile permit decontarea serviciilor de sănătate efectuate în regim de urgenţă în spaţiul european cetăţenilor români. Distribuirea cardurilor este posibilă după şapte zile din momentul în care solicitantul depune la sediul Casei de Asigurări de Sănătate documentele necesare eliberării, dar numai solicitanţilor care sunt la zi cu plata contribuţiei către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Serviciile de distribuţie vor fi asigurate de Poşta Romană, cardul fiind livrat solicitanţilor ca scrisoare recomandată simplă. Asiguratul va primi avizarea prin poştă în termen de şapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi la adresa indicată de acesta. Cardul va fi livrat asiguratului personal. În cazul nerealizării livrării către asigurat a cardului, acesta va fi livrat casei de asigurări de sănătate emitente în termen de 15 zile de la trimiterea primului aviz în cutia poştală a asiguratului.

Cardul european de sănătate permite asiguratului aflat în călătorie în statele membre UE accesul la servicii medicale fără să mai fie necesară încheierea altei asigurări private de sănătate. Cetăţenii români beneficiază de îngrijiri medicale în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite cetăţenilor ţării respective de sistemul public de asigurări de sănătate.

from adevarul

Niciun comentariu: