vineri, ianuarie 04, 2008

Preţurile alimentelor, principala ameninţare pentru inflaţie

În analiza BCE, aproape fiecare capitol conţine referiri la preţurile alimentelor, acestea fiind considerate ca principală provocare pentru evoluţia inflaţiei în anul 2008.

Se estimează că scumpirile materiilor prime, în special la cereale şi plante oleaginoase, vor continua până spre mijlocul anului şi, în consecinţă, preţurile produselor finite – pâine, ulei, zahăr etc. – vor fi din ce în ce mai mari.

De cealaltă parte, organizaţiile autohtone de afaceri, dar şi sindicatele din România, prevăd pentru ţara noastră creşteri semnificative ale acestor preţuri, care se vor manifesta cu precădere în primele trei-patru luni din 2008.

Astfel de aşteptări, pe lângă posibilitatea reală a scumpirii alimentelor, provoacă şi un efect psihologic mai ales în rândurile comercianţilor, care tind să majoreze preţurile doar pe baza zvonurilor. Având în vedere aceste perspective, Consiliul guvernatorilor BCE anunţă, în documentul citat, că va monitoriza atent toate evoluţiile sectoriale. Experţii europeni arată, în acest sens, că "trebuie preîntâmpinate în primul rând efectele secundare ale scumpirilor".
from adevarul

Niciun comentariu: