sâmbătă, ianuarie 05, 2008

ETA ia exemplul Kosovo pentru a cere independenţa Ţării Bascilor

Organizaţia separatistă bască ETA ia ca exemplu provincia Kosovo, care vrea să-şi proclame independenţa faţă de Serbia, pentru a cere independenţa Ţării Bascilor, potrivit cotidianului Gara, relatează AFP, citată de NewsIn.

ETA, calificată organizaţie teroristă de UE, spune că lupta sa "nu este o utopie" şi citează exemplul provinciei Kosovo şi al Scoţiei, potrivit site-ului de internet Gara, care anunţă publicarea articolului sâmbătă.

Redacţia Gara nu a dorit să furnizeze niciun detaliu cu privire la modalităţile de realizare ale articolului sau despre responsabilii care şi-au exprimat opiniile. Gara este unul dintre canalele prin care ETA trimite mesaje sau comunicate.

"Acest popor are dreptul la propria dezvoltare", potrivit ETA, responsabilă pentru 819 asasinate în Spania şi pentru aproximativ 40 de ani de acte de violenţă în încercarea de a obţine independenţa Ţării Bascilor.

Albanezii din Kosovo, sprijiniţi de Washington şi de principalele ţări europene, îşi vor proclama independenţa în curând, independenţă faţă de care Serbia, susţinută de Rusia, se opune cu vehemenţă.

În Scoţia, Partidul naţionalist scoţian (Scottish national party) devenit majoritar în Parlamentul regional în luna mai, s-a angajat să organizeze în 2010 un referendum pentru independenţă.

În Ţara Bascilor, care are o autonomie amplă, liderul guvernului regional, naţionalistul moderat Juan Jose Ibarretxe doreşte să organizeze două consultări populare locale până în 2010 şi să obţină recunoaşterea dreptului bascilor de a-şi "decide liber" viitorul. O opţiune respinsă de premierul spaniol, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero.

ETA a reluat lupta în luna iunie, după ce a anunţat în martie 2006 încetarea focului, când s-a început dialogul cu guvernul.

from adevarul

Niciun comentariu: