joi, ianuarie 03, 2008

Basescu, fluierat de Anul Nou

Presedintele Traian Basescu i-a surprins neplacut pe romani, tinind un discurs neobisnuit de lung si de plictisitor pentru noaptea de Revelion.

Traian Basescu a parut destul de crispat

in Piata Constitutiei

Vorbindu-le despre „obiectivul strategic“, „miza“, „mediu curat“ sau „militari“, seful statului si-a surprins neplacut asistenta strinsa in Piata Constitutiei din Bucuresti, prin discursul oficial cu prilejul Anului Nou. Lungimea discursului a atras si citeva fluieraturi si huiduieli.

Cu incepere din 2004, de cind si-a preluat mandatul la Palatul Cotroceni, Traian Basescu ii obisnuise pe romani cu un nou tip de discurs de Revelion: scurt si cu fraze simple, dar care contineau mesaje-forta. Era o schimbare totala fata de alocutiunile scortoase sau strict oficiale si inregistrate in prealabil din vremea lui Ion Iliescu sau a lui Emil Constantinescu. De cele sinistre ale lui Nicolae Ceausescu nici nu mai vorbim.

In alocutiunea din acest an, presedintele a surprins mai intii prin lungul sir de „mize“. Traian Basescu a spus, astfel, ca la un an de la intrarea in Uniunea Europeana „avem alte mize, miza noastra astazi este un sistem de educatie performant. O alta miza a romanilor si a Romaniei este un sistem de sanatate care sa ne satisfaca exigentele si nevoile. O alta miza este sa incepem marile constructii destinate modernizarii sistemului rutier romanesc, constructia autostrazilor. O alta miza este sa avem un mediu curat, sa traim in ambianta cu mediul“. A continuat cu obiectivele: „Toate acestea nu pot fi realizate daca nu ne realizam obiectivul strategic, acela ca romanii sa traiasca mai bine in tara lor“.

Deliciul discursului de Revelion a fost reprezentat de urmatoarea fraza: „Astazi, romanii nu mai au dreptul sa nu fie exigenti si avem trei conditii pe care trebuie sa le realizam in asa fel incit mizele noastre, obiectivele noastre sa devina realitate“. Una dintre conditii este „sa reusim sa fim solidari, sa fim solidari intre noi, sa fim solidari cu obiectivele noastre“. A marturisit, mai apoi, ce-l framinta in noaptea dintre ani: „Gindurile mele se indreapta acum nu numai catre obiectivele si mizele noastre. Ma gindesc la romanii care sint departe“. Aici i-a avut in vedere, „in primul rind, pe militarii romani care isi fac datoria fata de tara in teatrele de operatii“, dupa care a trecut la cei din diaspora obisnuita sau din cea plecata la munca.

Alta data, Traian Basescu venea cu mesaje-forta, dar pe intelesul tuturor. Lecturarea mesajelor de Revelion arata o involutie din punctul de vedere al continutului. „Am venit sa va spun ca va iubesc! Va iubesc pe voi, cei 22 de milioane de romani care traiti aici, intre granitele tarii, si la fel de mult ii iubesc si pe cei sase milioane de romani care traiesc in toata lumea!“, era mesajul sau simplu din 2004/2005. „Locul nostru este in Europa, acolo unde impreuna vom construi propriul destin“, spunea el, fara sa fie complicat, la Revelionul 2005/2006.

„Ne apropiem de momentul extraordinar al libertatii noastre depline, ne apropiem de momentul solidaritatii noastre cu alte 480 de milioane de cetateni. Am ajuns aici pentru ca ati vrut voi si am ajuns aici pentru ca cetatenii Uniunii ne-au ajutat“, declama, cald si calm, in mesajul de la Revelionul 2006/2007. De data aceasta si mina arborata a fost una scortoasa, nemaifiind relaxat ca in anii anteriori.

from cotidianul

Niciun comentariu: