miercuri, ianuarie 02, 2008

O taxă pentru maşinile care poluează intră în vigoare la Milano

Şoferii care conduc maşinile cele mai poluante vor trebui să achite, de miercuri, o taxă pentru a intra în centrul oraşului Milano, potrivit unei decizii a autorităţilor municipale din capitala economică a Italiei, informează agenţia de presă NewsIn.

Achiziţionarea unui permis special denumit "ecopass", zilnic sau permanent, al cărui preţ variază în funcţie de nivelul de poluare al vehiculului, va fi obligatorie pentru a trece de una dintre cele 43 de "porţi" electronice, dotate cu echipamente video, care asigură accesul în centrul istoric al oraşului Milano.

Intrarea în vigoare a măsurii, care nu vizează maşinile "prietenoase" cu mediul, adică cele care respectă normele europene, şi nici vehiculele cu două roţi, este marcată de o anumită confuzie, potrivit asociaţiei consumatorilor Codacons, care s-a plâns în presă de o lipsă de informare şi de claritate.

Primăria a precizat că vehiculele înmatriculate într-o altă ţară care nu se supun normelor europene vor fi scutite de plata acestei taxe, răspunzând astfel uneia dintre întrebările ridicate de criticii măsurii.

Potrivit estimărilor oficiale, 40.000 de vehicule - automobile cu benzină sau motorină, autobuzele diesel - care emană 90% dintre emisiile de gaze polunate din traficul rutier vor trebui să plătească zilnic această taxă de pe urma căreia autorităţile locale se aşteaptă la un venit anual de 24 de milioane de euro, bani ce vor fi reinvestiţi în transportul public.

Biletele zilnice de doi, cinci sau zece euro şi abonamentele "de liberă trecere" de 50, 125 sau 250 de euro pot fi cumpărate din data de 18 decembrie de la chioşcurile de tutun, iar din 27 decembrie şi prin internet.

Primarul din Milano, Letizia Moratti, membră a partidului lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, a dus o bătălie acerbă chiar în rândul majorităţii sale din consiliul municipal pentru a putea promova acest proiect.

from adevarul

Niciun comentariu: