vineri, ianuarie 04, 2008

Fotografii din America disparuta

Cotidianul va prezinta citeva dintre cele peste 600.000 de fotografii din colectia artistului John Margolies despre cladiri americane care nu mai exista.

Fotograful John Margolies, conferentiar pe teme de arhitectura americana comerciala si de design, si-a petrecut ultimii 30 de ani pe soselele si pe autostrazile Statelor Unite, scormonind orasele si statiunile turistice de peste Ocean in cautare de cladiri sortite demolarii, inaltate in vremuri apuse. Individ solitar, cu patima pentru calatorie, de fiecare data cind zarea ceva demn de imortalizat, Margolies se trezea dis-de-dimineata, cind orasul dormea si nu-l stingherea nimeni, si curata mizeria din jurul cladirii pe care pusese ochii, in cautarea unei imagini cit mai clare, dupa cum povesteste el pentru Cotidianul. A ajuns, in cele din urma, la peste 600.000 de fotografii reprezentind „vestigii“ de arhitectura urbana americana. Mare parte dintre ele au fost cumparate de Biblioteca Congresului American, cu scopul de a sadi in ochii generatiilor viitoare o imagine a Americii disparute.

Acum, John Margolies colinda lumea pentru a-si expune ilustratiile, iar la sfirsitul lunii noiembrie a poposit si in Iasi. Americanul a publicat de-a lungul timpului mai multe volume in care a pus nostalgia pe pelicula fotografica: „Pompa si circumstanta: Zilele de glorie a benzinariilor americane“ (1993), „Bilet spre paradis: cinematografele americane sau cum obisnuiam sa ne distram“ (1991), „Capat de drum: Arhitectura autostrazilor pe cale de disparitie in America“. Publicatii precum „The New York Times Magazine“, „Smithsonian“ sau „Esquire“ au gazduit si ele instantaneele surprinse de Margolies, iar prelegerile fotografului despre peisaje urbane disparute au fost audiate la universitati din SUA, Canada, Anglia, Scotia sau din Hong Kong.

1980: Coney Island Dairyland din Aspen Park (Colorado)

1980: Benewah Dairy din Spokane

(Washington)

Arkota Ballroom din Sioux Falls

(Dakota de Sud)

1980: Big Fish Supper Club din Bena (Minnesota)

1982: Restaurantul Threadgill din Austin (Texas)

1979: Nashville Tire Service din Nashville (Tennessee)

1979: Rocket Skating Sign din Oklahoma City (Oklahoma)

1979: Teatrul Coronado din Lordsburg

(New Mexico)


from jurnalul

Niciun comentariu: