marți, ianuarie 01, 2008

Predicţiile FT pentru 2008: Hillary Clinton va fi preşedinte, petrolul va depăşi pragul de 100 de dolari barilul

Hillary Clinton va câştiga alegerile prezidenţiale din Statele Unite, petrolul va depăşi pragul de 100 de dolari barilul, iar economica americană va evita o recesiune economică în 2008, prognozează Financial Times în ajunul Anului Nou, transmite AFP.

Cotidianul financiar britanic consideră că Pervez Musharraf are mai puţin de 50% şanse de a mai fi preşedinte al Pakistanului şi în 2008, iar Vladimir Putin, chiar dacă "nu va fi în poziţia de a deveni un dictator" îşi va păstra "puterea reală" la Moscova.

Specialiştii de la Financial Times au prezis anul trecut alegerea lui Nicolas Sarkozy la conducerea Franţei, criza de pe piaţa creditelor din Statele Unite, precum şi emergenţa lui Barack Obama pe scena politică americană.

În ceea ce-l priveşte pe Sarkozy, potrivit ediţiei electronice a cotidianului britanic, acesta seamănă cu un om care încearcă să aprindă chibritul într-un depozit cu artificii. Serviciile civile, universităţile şi periferiile sunt şi ele inflamabile, avertizează cotidianul. Vor fi o mulţime de scântei în 2008, dar niciuna nu-i va fi fatală preşedintelui francez, conchide cotidianul.

Irakul deja nu mai poate fi considerat un stat unitar. În cel mai bun caz, va avea un guvern central slab al cărui rol primar va fi să aloce veniturile din petrol pe baze prestabilite. Este posibilă o apropiere în regiune între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită, iar Statelor Unite nu le va mai rămâne decât să lase trecutul în urmă şi să caute o înţelegere diplomatică cu Teheranul, ceea ce nu va fi însă de conceput în timpul actualei administraţii Bush.

Iranul, pe de altă parte, nu va reuşi să aibă arma nucleară în 2008, ci mai degrabă undeva între 2010 şi 2015, potrivit FT.

Cotidianul insistă asupra probabilei victorii electorale a lui Hillary Clinton în Statele Unite. "Dacă nu vom asista la o surpriză uriaşă, candidatul democrat va câştiga alegerile prezidenţiale, într-atât de mare este nemulţumirea faţă de actuala administraţie (republicană), iar doamna Clinton va fi candidata partidului său", consideră FT.

Pentru 2008, specialiştii britanici spun că motorul de căutare Google va cunoaşte o creştere formidabilă, ceea ce îi va obliga pe rivalii săi (Microsoft, Yahoo, AOL şi eBay) să pună la cale o strategie de alianţe şi fuziuni. De asemenea, FT prognozează o scădere a ratei dobânzilor în zona euro şi o rezistenţă obstinantă a Chinei de a-şi reevalua moneda naţională, yuanul.

Trecând în revistă starea economiei mondiale, cotidianul apreciază că criza creditelor va continua şi că "adevărata incertitudine este legată de o eventuală nouă contagiune" dincolo de graniţele Statelor Unite. Însă economia americană ar urma să evite dezastrul: "La începutul anului, Statele Unite vor fi la limita recesiunii, dar nu ar urma să se cufunde" în criză, potrivit cotidianului britanic.

"Totuşi, situaţia economică globală nu ar urma să se redreseze rapid şi va cunoaşte o perioadă prelungită de creştere slabă în timpul căreia va fi vulnerabilă la orice şoc suplimentar", scrie FT.

from adevarul

Niciun comentariu: