miercuri, mai 21, 2008

PASZKANY si reteaua de informatii maghiara din inima Ardealului

Scurt istoric al cazului Arpad Paszkany - centrala UDMR

DIICOT (octombrie 2007) – scandalul de santaj Gazeta

Image

Procesul "Dosarului Gazeta" a fost amanat pana in data de 9 noiembrie, deoarece unul dintre inculpati, Dan Parcalab, a reziliat contractul cu avocatii care il reprezentau. Pana acum, de la primele termene, un numar de aproximativ 20 de parti vatamate s-au retras din dosar. Noua persoane din conducerea manageriala si editoriala a trustului de presa "Gazeta" au fost trimise in judecata de DIICOT, in 19 ianuarie 2006, pentru santaj in forma calificata si constituire de grup infractional.

Redactiile trustului din care fac parte "Gazeta de Bistrita", publicatiile "Zi de Zi" si "Gazeta de Mures", "Gazeta de Maramures", "Buna Ziua, Ardeal", "Gazeta de Oradea" au fost perchezitionate, iar unii dintre redactori si directori au fost acuzati ca, incepand cu 2004, ar fi santajat zeci de personalitati, cu scopul de a incheia contracte de publicitate cu ziarele trustului, promitandu-le, in schimb, ca nu vor publica articole defaimatoare la adresa lor.

Cheia dosarului este insa cunoscutul Arpad Paszkany, la randul sau urmarit penal, din februarie 2007, si cercetat de DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj pentru instigare la santaj si sprijinirea unui grup infractional. Extinderea cercetarilor a dus la punerea sub invinuire a lui Arpad Paszkany, considerat de procurorii DIICOT persoana care a orchestrat santajul pentru care sunt judecati jurnalistii si directorii din cadrul trustului.

Continuarea pe civicmedia.ro

Niciun comentariu: