luni, mai 19, 2008

Sorgul, aliment şi combustibil

Sorgul zaharat se cultivă pe mari suprafeţe atât ...
Planta rezistentă la secetă poate rezolva atât criza alimentară, cât şi pe cea a carburanţilor

Sorgul zaharat ocupă locul al cincilea în clasamentul culturilor la nivel mondial. Planta ar putea fi soluţia ideală pentru producerea de biocarburanţi fără a compromite piaţa alimentară.

Această plantă este foarte rezistentă la secetă şi foarte puţin pretenţiosă. Culturile de sorg necesită de două ori mai puţină apă decât cele de porumb şi de opt ori mai puţină decât trestia-de-zahăr, pentru un aport nutriţional aproape identic. „Considerăm sorgul zaharat recolta ideală, pentru că poate fi folosit atât în alimentaţie, cât şi la producerea biocarburanţilor", a explicat William Dar, colaborator la un program-pilot de dezvoltare a acestor culturi în India.

„Planta-minune"

Caracteristicile sorgului constituie un atu important pentru agricultorii din zonele semiaride, cum sunt cei din India. „Cu o gestionare eficientă a acestei culturi, micii agricultori vor putea economisi foarte multe resurse", a subliniat William Dar.

Planta atinge aproape patru metri înălţime. Frunzele sale sunt pline cu zahăr. Aceasta va permite producerea de etanol, prin distilare. „Planta-minune" deţine un punct forte: nu destabilizează piaţa alimentară. Sorgul zaharat şi-a câştigat deja notorietatea în Statele Unite şi în Uniunea Europeană. De asemenea, alte proiecte pentru obţinerea de biocarburant din sorg sunt în desfăşurare în Fillipine, Mexic, Mozambic şi Kenya.

America, primul producător mondial

O conferinţă internaţională pe această temă va fi organizată cu sprijinul Ministerului american al Agriculturii la Houston, Texas, în august anul acesta.
Specialiştii se vor întâlni pentru a evalua potenţialul sorgului zaharat de producerea a biocarburantului. „Cred că sorgul va fi una dintre cele două mari culturi tropicale pentru producţia sustenabilă de biocarburant, ceea ce va creşte capacitatea pieţei mondiale, în cadrul căreia cererea este cu mult peste ofertă", a spus Mark Winslow, agronom implicat, de asemenea, într-un proiect de dezvoltare a culturilor de sorg.
Sorgul zaharat se cultivă în lume, în momentul de faţă, pe 42 de milioane de hectare, în 99 de ţări. Statele Unite ale Americii sunt primul producător mondial.

42 milioane de hectare

-au fost cultivate anul trecut cu sorg zaharat, în 99 de ţări

sursa adevarul.ro

Niciun comentariu: