In Statele Unite, 90% din casele de locuit sint din lemn sau din OSB (placi din aschii late de lemn). Aceeasi situatie se intilneste si la nordici (in special Norvegia si Finlanda), procentul fiind de 60%, in Germania, unde s-a ajuns la un nivel de 10-15%, sau in Franta, unde este incurajata puternic folosirea materialelor ecologice.
Avantajele lemnului
Ceea ce natura a reusit sa nascoceasca cu mult inainte de aparitia omului – lemnul – poate constitui una dintre cele mai viabile solutii in ceea ce priveste materialele de constructii, realizarea unei case pe structura de lemn fiind de departe cea mai folosita tehnica de constructie din lume. Acest stil imbina solutii simple si moderne, care confera numeroase avantaje fata de casele din caramida sau cele din lemn masiv. Si in Europa, in ultimii ani, cererea pentru acest tip de case este tot mai mare, existind deja norme specifice de constructie foarte bine elaborate, alegerea acestui stil constructiv bazindu-se pe un volum foarte mare de cercetari efectuate asupra rezistentei, confortului termic, sanatatii si protectiei mediului.
Spre deosebire de Romania, unde este incetatenit inca in mentalitatea omului de rind monopolul otel-betonului, strainii au inteles ca lemnul are proprietati deosebite, costuri mai reduse si ca este un material regenerabil. Prefabricatele din lemn, asa-numitele panouri tip sandwich, care inglobeaza straturi de vata minerala si folii bariera (antivapori), se monteaza rapid (o casa poate fi gata si intr-o luna), au greutate proprie redusa, prezinta risc seismic scazut, asigura o foarte buna izolatie fonica si termica.
Costuri reduse
Temerile ca lemnul ia foc mai usor sint nejustificate, atita timp cit se folosesc solutii ignifugante eficiente pentru tratarea acestuia. Costurile unei constructii din lemn sint cu cel putin 40% mai mici decit cele pentru o casa din zidarie si beton, iar termenul de realizare este mult mai scurt, respectiv maximum 3 luni. Un alt avantaj deloc de neglijat al acestui tip de casa il reprezinta posibilitatea construirii in orice anotimp, in timp de doar citeva zile, datorita utilizarii asa-numitelor tehnologii uscate. Prin placare cu OSB in exterior, combinat cu placi de polistiren si cu rigips in interior, sau cu diferite alte materiale moderne, o casa cu schelet din lemn poate fi facuta sa arate ca una din piatra si bine intretinuta, durata de viata ajungind la 80-100 de ani si chiar peste.
sursa monitorul de cluj
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu