duminică, aprilie 27, 2008

Tehnologia informaţiei a ajuns şi-n bătătură

În timp ce, în majoritatea satelor din România, internetul, calculatorul sau faxul sunt nişte "drăcovenii" pe care le găseşti numai la primărie sau la postul de poliţie, în comuna Raciu, aproape toată suflarea este conectată la tehnologia informaţiei. Începând de la copilul de cinci ani şi până la săracul satului, mai toată lumea are în bătătură un televizor color cu telecomandă, un calculator sau o antenă parabolică.

Nu te-ai aştepta ca într-o comună dintr-o zonă destul de săracă a României să existe atâţia localnici care îndrăgesc noile tehnologii. Fie că este vorba de ţâncul de căţiva ani ori de oamenii mai vârstnici, în comuna Raciu, calculatorul şi internetul sunt ca la ele acasă.

Comuna Raciu este situată în centrul judeţului Dâmboviţa, de o parte şi de alta a pârâului Şuţa Seacă, la aproximativ 17 km de capitala judeţului, municipiul Târgovişte. Traseul de la Găeşti la Raciu se parcurge în mai mult de 50 de minute, pentru că drumul judeţean arată ca după bombardamentele din ’44.

Televizorul l-a cumpărat la mâna a doua şi a dat pe ...
Odată ajuns în comuna Raciu, te izbeşte contrastul între casele vechi şi sărăcăcioase şi cele nou construite, ce pot rivaliza cu cartierele de vile din Pipera sau Tunari. Imediat, am găsit şi răspunsul: cele vechi sunt ale bătrânilor satului, iar cele noi – ale tineretului, plecat la muncă în străinătate.

Secretarul primăriei ne-a spus că aproape 90% din cei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani sunt plecaţi la muncă, în construcţii, în Spania şi Italia. Odată ce te-ai obişnuit cu acest contrast, te izbeşti de altceva şi mai interesant. Majoritatea locuitorilor din Raciu au habar de ce înseamnă calculator, internet, fax ori messenger.

Această formă de comunicare inventată de Yahoo este printre atracţiile principale ale sătenilor de aici. Cei mai în vârstă vorbesc pe messenger cu odraslele plecate la muncă peste mări şi ţări, în timp ce tineretul foloseşte această cale de comunicare pentru pălăvrăgeală sau pentru a-şi da întâlnire seara la bodega din colţ ori la căminul cultural, unde funcţionează discoteca satului.

Acum, spuneţi-mi câţi pensionari de prin marile oraşe ale României au aplecare către utilizarea messengerului pentru a vorbi cu apropiaţii împrăştiaţi prin cele patru zări. Sătenii din Raciu chiar sunt familiarizaţi cu noile tehnologii, iar cei mici, începând cu 5-6 ani şi până la vârsta adolescenţei, nu sunt cu nimic mai prejos decât colegii din marile oraşe.

Elevii şcolii centrale au calculatoare performante, fiecare ...
Copiii, clienţi de bază pentru telecentru

Chiar dacă sunt în mijlocul unei câmpii, sătenii beneficiază şi de un telecentru, ce-i drept, frecventat mai mult de adolescenţi. Într-un telecentru găseşti două calculatoare şi cam tot atâtea aparate fax, pe care, spre surprinderea noastră, locuitorii din Raciu chiar le foloseau. Spun asta pentru că, în alte comune, telecentrul este folosit în special de angajaţii primăriei, în restul timpului fiind sub lacăt.

Mulţi dintre sătenii din Raciu se ocupă cu transportul de marfă, motiv pentru care au nevoie să trimită ori să primească documente oficiale.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comunicaţiilor, serviciile oferite în telecentre sunt utilizate cel mai frecvent de copii. Însă telecentrul atrage clienţi de toate vârstele şi din toate categoriile sociale. Majoritatea utilizatorilor devin clienţi fideli ai telecentrelor, întrucât cei mai mulţi vin aici de cel puţin două sau trei ori pe săptămână (58%), potrivit datelor de la minister.

Aproape 6% din utilizatori vin chiar de patru ori pe săptămână sau mai des. De îndată ce telecentrele devin cunoscute în localitate, ele îşi construiesc grupuri de utilizatori fideli şi se consacră drept "centre de comunicare al comunităţii".

Continuarea in adevarul

Niciun comentariu: