Până la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului, Florin Călinescu îşi susţine câţiva prieteni în campania pentru locale, pe cei cu simţ gospodăresc. Hotărât să nu facă politică pentru ciolan, actorul şi regizorul Forin Călinescu meditează la stilul de politică pe care ar putea-o face şi mai ales la cei pe care i-ar putea reprezenta. Călinescu spune că partidele şi liderii lor nu sunt credibili, iar formaţiunile duc lipsă de oameni.
Florin Călinescu, actorul care a reactualizat tradiţia satirei politice lansate în perioada interbelică de Constantin Tănase, nu mai are nici o speranţă în actuala clasă politică. În afară de Ion Iliescu, spune el, "restul, absolut toţi politicienii români", inclusiv Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, anonimi înainte de 1989, au folosit politica exact ca pe o pârghie, ori pentru a face avere, ori pentru a deveni cunoscuţi.
"Până acum, politica a însemnat ciolan", crede Forin Călinescu. Partidele, ca şi liderii, după părerea sa, nu sunt credibile: "Partidele duc lipsă de oameni, nu sunt sigure de ele, nu sunt precum laburiştii, capabile să asigure pe o durată de 8, 12 ani o viziune politică. (…) Se mobilizează pentru alegeri şi după aceea îşi văd de ronţăit". "În afară de atacuri unul la altul, nu se înţelege nimic", spune Florin Călinescu.
El îşi aminteşte discursuri anticorupţie legate de autostrada Bechtel şi remarcă doar că, după ceva timp, contractele şi-au dublat valoarea fără ca "nimeni să intre în puşcărie". "Ne-au păcălit", constată el. Nu s-a schimbat nimic în ce priveşte calitatea drumurilor, de exemplu, remarcă Florin Călinescu, dar el de două săptămâni merge pe bicicletă.
"Nu mai suportăm! Ne-am săturat!"
Florin Călinescu se întreabă cum de oamenii îndură şi visează la o revoluţie de măcar o zi. "Nu mai suportăm! Ne-am săturat! Nu mai plătim taxe!", vorbeşte el parcă în numele unei mulţimi imaginare, a unei sute de oameni strânse în faţa Palatului Cotroceni sau în Piaţa Victoriei pentru a schimba ceva.
El preferă să îşi închipuie oamenii mobilizându-se într-un fel, decât supuşi în trafic, înghiţind în tăcere cozi, blocaje, "ca vitele duse în jug la tăiere". "Ce să facem?! Plouă!", comentează el resemnarea românului, care, după părerea sa, "nu-şi dă seama ce instrumente are".
Ce să alegi?
"Îmi pun problema asta din când în când", spune Forin Călinescu, întrebat dacă vrea să intre în politică. "Îmi doresc să intru în politică", declară actorul. Doctrinele nu s-au impus până în 2008, ci doar extremismul comunist, consideră Florin Călinescu. El se confruntă cu problema alegerii unui partid sau a unei alianţe, convins că politicienii sunt mai toţi puşi doar pe căpătuială. El nu ar face politică nici pentru notorietate şi nici pentru bani: "Pot să-mi plătesc benzina".
Deocamdată, Florin Călinescu îşi susţine în campania pentru locale câţiva prieteni. La toamnă, dacă va intra în politică, va face o conferinţă de presă şi va anunţa pe toată lumea, promite el.
Se pare că satira nu l-a ajutat prea mult pe Florin Călinescu să facă faţă realităţilor politicii româneşti. Cel care nu a obosit să şfichiuiască toate regimurile politice postdecembriste spune astăzi că i-a rămas doar un gust amar: "Am încercat să îmi fac meseria. Gustul amar învinge. Umor mai am. Nu mai vreau să-l profesez".
Gustul amar învinge. Umor mai am. Nu mai vreau să-l profesez
Florin Călinescu.
sursa adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu