luni, martie 10, 2008

Chiar credeti ca sinteti liberi?

Chiar credeti ca sinteti liberi?

"Gulf News"

A existat odata o lume mai agreabila, fara camere care spioneaza populatiile, in care calatoriile peste ocean erau placute, iar intimitatea era un drept al omului. In prezent, guvernele, sub pretextul ca fac ce e mai bine pentru cetatenii lor, exercita un control tot mai mare asupra vietii acestora. Din pacate, chiar cetatenii faciliteaza erodarea propriei lor libertati, in principal pentru ca nici macar nu sint constienti de ce se intimpla.

SUA si Marea Britanie conduc plutonul in acest "cosmar Orwellian’’ invaziv. "Razboiul e pace. Libertatea este sclavie; Ignoranta e putere’’, scria George Orwell in cartea sa "1984'’. Oamenii sint indoctrinati sa se teama de azilanti, de schimbarea climatica, de teroristii nebuni, de nicotina, calorii si Al-Qaida si chiar unii de altii. Guvernele occidentale perfecteaza politicile fricii, deoarece populatiile infricosate se vor supune controlului lor fara a pune intrebari.

Marea Britanie a devenit un expert in aceasta tehnica. In prezent, detine o baza de date cu ADN-ul a 4,5 milioane de persoane, arestate atit pentru delicte grave, cit si pentru infractiuni minore. Politia a constatat ca acest instrument este atit de util, incit face presiuni pentru extinderea lui pentru a acoperi pe fiecare cetatean din tara, desi Ministerul britanic de Interne a respins pentru moment aceasta idee.

Pina in 2012, britanicilor peste 16 ani li se va cere sa detina carti de identitate cu date biometrice verificabile de politie si oficiali din domeniul vamal si al imigratiei, precum si de organisme private si publice, precum agentii de voiaj, companii aeriene, banci si chiar retaileri. Pina in 2010, se asteapta ca Marea Britanie sa incorporeze un chip al memoriei cu identificare pe frecventa radio (RFID) in pasapoarte destinate sa fie purtatoarele unei abundente de date personale ale calatorilor.

Exista, totodata, un plan de a introduce chipuri RFID in placutele de inmatriculare ale automobilelor, fapt ce va permite autoritatilor sa identifice orice vehicul, oriunde si in toate situatiile. Chipuri RFID au fost incorporate in fiecare pachet de tigari fabricat in Marea Britanie inca din octombrie 2007, iar altele in containerele de gunoi, oficial pentru a stimula rata reciclarii gunoaielor. Animalele de companie care intra in Marea Britanie sint, de asemenea, prevazute cu un chip.

Guvernul britanic are in vedere si injectarea detinutilor cu RFID. Daca lucrurile vor continua, mai mult ca sigur ca si copiii la nastere vor fi "chip-ati".

SUA au obligat liniile aeriene sa remita 19 articole de informare privind calatorii inainte de plecarea lor si intentioneaza sa extinda acest flux de date la pasageri care survoleaza spatiul SUA in drum spre America Centrala sau Caraibe. Marea Britanie doreste ca sistemul sa fie folosit atit intern, cit si in Europa.

Autoritatile britanice nu vor sa controleze numai miscarile britanicilor, ci si gindurile lor. Va mai amintiti de "Politia Orwelliana a Gindirii", care a folosit metode de supraveghere si profiluri psihologice pentru a interpreta viitoarele obiective ale potentialilor disidenti si deviati? Se intimpla deja in Marea Britanie, unde oamenii se asteapta sa fie prinsi in imaginile camerelor de 300 de ori pe zi, iar convorbirile lor telefonice si mesajele pe Internet le sint monitorizate ca activitate de rutina.

Trei judecatori britanici de la Curtea de Apel au avut bunul simt sa anuleze verdictele de condamnare pronuntate impotriva a cinci tineri musulmani, deferiti justitiei pur si simplu pentru ca au download-at "propaganda extremista’’ de pe Internet. Cu alte cuvinte, condamnarea initiala a lor se baza pe "delictul de gindire’’.

"Big Brother" britanic nu functioneaza insa. Inchisorile sint supraaglomerate, iar delictele violente sint in crestere, multe alimentate de droguri si alcool. Este cunoscuta expresia "give a dog a bad name and hang him", folosita cu sensul ca atunci cind cineva dobindeste o reputatie proasta se lipeste de el permanent. Cu alte cuvinte, cind unor cetateni cam certati cu legea li se lipeste eticheta de criminali unii dintre ei ar putea conchide: "nu-mi pasa’’.

Exista pericolul ca libertatea sa devina anacronica, buna de pus poate doar ca slogan deasupra portii "Ministerului Adevarului’’.

from ziarul faclia

Niciun comentariu: