miercuri, martie 12, 2008

KELEMEN HUNOR: DIN PĂCATE PUŢINI ROMÂNI DIN HARGHITA ŞI COVASNA VORBESC MAGHIARĂ

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a vorbit în cadrul emisiunii Live cu Anca Florea de la News FM despre situaţia minorităţii maghiare din România, în special din judeţele Harghita şi Covasna, şi despre perspectivele politice ale reprezentanţilor ei în contextul apropiatelor alegeri locale şi generale.

El a explicat care sunt aşteptările maghiarilor cu privire la Ţinutul Secuiesc. În perspectiva sa acestea se rezumă la autonomie locală şi descentralizare, pas pe care îl consideră benefic de asemenea pentru oricare dintre comunităţile şi regiunile istorice româneşti. „Sunt convins că şi moţii ar vrea să aibă un cuvânt de spus dacă este vorba de lucruri care îi privesc pe ei”, a declarat deputatul. El şi-a exprimat regretul că foarte mulţi români din Harghita şi Covasna nu vorbesc limba maghiară, deşi a remarcat că în ultima perioadă din ce în ce mai mulţi tineri români învaţă şi această limbă şi cu toate acestea „au rămas buni români”.

Pe plan politic, formaţiunea din care face parte nu se simte ameninţată de Uniunea Civică a Maghiarilor. Kelemen Hunor susţine că sondajele efectuate în lunile ianuarie şi februarie arată că UDMR se bucură de încrederea a şase procente din electorat, procentaj care nu este pus în pericol de UCM decât în cazul în care Laszlo Tokes ar decide să preia conducerea acestei formaţiuni. El a adăugat că UCM se foloseşte deja de numele şi imaginea lui Laszlo Tokes pentru a câştiga o parte din electorat, dar consideră că este puţin probabil ca UCM să repete la alegerile locale performanţa înregistrată la europarlamentare.

Antena3.ro

Niciun comentariu: