joi, martie 13, 2008

MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ DIN ROMÂNIA A PRIMIT RECUNOAŞTEREA MARII LOJI UNITE A ANGLIEI

EXCLUSIV - Marea Lojă Naţională din România (M.L.N.R.) a primit în această dimineaţă recunoaşterea Marii Loji Unite a Angliei. Astfel, M.L.N.R., condusă de Eugen-Ovidiu Chirovici, devine astfel singura formaţiune masonică regulară din România. Ceea ce înseamnă că numai membrii M.L.N.R vor putea reprezenta România la conventele masonice regulare. Desprinşi cu ani în urmă din Francmasoneria din România, Marele Orient al României condus de Mircea Deacă şi Marea Lojă Naţională a României a lui Viorel Dănacu îşi păstrează în consecinţă caracterul iregular, fără drept de participare la conventele masoneriei regulare.

Primele Loji masonice moderne s-au înfiinţat în România în secolul al XVIII-lea. Până în 1989, Francmasoneria din România este marcată de dezbinări, scurte reunificări, urmate apoi iaraşi de alte divizări. După căderea regimului comunist, cu ştiinţa Marii Loji Unite a Angliei, Francmasoneria Regulară din România a fost reactivată, apărând la Bucureşti 3 Loji Regulare. În 1993, ele se unesc, reconstituind Marea Lojă Naţională din România. După 15 ani în care au încercat să obţină recunoaşterea Marii Loji Unite a Angliei, Francmasoneria din România a reuşit acest lucru astăzi, sub conducerea lui Eugen-Ovidiu Chirovici.

Francmasoneria Regulară a fost fondată în 1717, la Londra, când patru loji s-au unit şi au dat naştere primei Mari Loji din lume. După 6 ani a apărut „Constituţia Masoneriei”, cu regulile de aur ale Francmasoneriei. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, Francmasoneria Britanică s-a extins în Orientul Mijlociu, în Asia, Africa şi America de Sud, oglindind influenţa Imperiului Britanic. În numeroase ţări Francmasoneria a dat naştere unor Loji Naţionale Unite, însă multe altele au păstrat recunoaşterea Marii Loji, formând Marea Lojă Unită a Angliei. În prezent, aceasta are peste 270.000 de membrii, grupaţi în 8.322 de loji.

Niciun comentariu: