marți, martie 11, 2008

Republica Moldova cere neutralitatea

Voronin l-a asigurat pe Putin, de mai multe ori, că ţara ...
Acest statut ar garanta, în opinia preşedintelui Voronin, integritatea teritorială a ţării

Republica Moldova le cere marilor puteri să îi garanteze neutralitatea, a declarat preşedintele Vladimir Voronin, măsură care ar putea înlesni un acord de pace cu regiunea separatistă Transnistria. Rusia este gata să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Moldovei în schimbul refuzului ei de a adera la NATO. Documente în acest sens pot fi semnate curând, a declarat preşedintele Vladimir Voronin într-un interviu acordat ziarului rus „Kommersant".

„Potrivit Constituţiei, ţara noastră este neutră. Acum ne dorim să stabilim acest statut în mod adiţional, într-o declaraţie care să spună că toată lumea ne recunoaşte neutralitatea", a declarat Voronin. „Acest document ar trebui semnat de Moldova, ca stat suveran, dar şi de Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Organziaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa", a adăugat el.

"Relaţiile care s-au stabilit între noi şi Rusia stau la baza optimismului legat de Transnistria, a adaugat el. "Nu există negocieri secrete cu Moscova. Problema se va rezolva doar pe baza legii referitoare la statutul Transnistriei, din iulie 2005.

Pe baza acestui act normativ a fost elaborat un proiect de lege vizând statutul în sine, unde scrie tot: ce drepturi, ce obligaţii, ce formă de guvernare va fi introdusă în Transnistria după unificarea cu Moldova într-un stat unic. Chişinăul şi Tiraspolul se obligă să respecte prevederile legii şi "foaia de parcurs" ataşată, principalele documente care se vor regăsi în pachetul de reglementare a crizei transnistrene", a declarat Voronin.

Chişinăul s-ar putea retrage din GUAM

Chişinăul consideră că GUAM, organizaţie regio­nală din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Moldova, este redusă la un rol de contrapondere politică şi nu are, prin urmare, perspective, a mai declarat Voronin.

"Orice aderare la o organizaţie trebuie să aducă beneficii. În caz contrar, aceasta nu mai prezintă interes şi devine o constrângere. Perspectivele GUAM sunt vagi. Dacă nu aduce beneficiile economice scontate, nu mai vedem motive de a participa, doar pentru a face pur şi simplu oficiul de contrapondere. Moldova refuză să-şi asume un astfel de rol", a subliniat liderul de la Chişinău.

from adevarul.ro

Niciun comentariu: