joi, martie 13, 2008

Faceti cunostinta cu Internet Explorer 8 beta!

Versiunea Beta 1 a celui mai folosit browser pare sa aduca multe functii noi si foarte utile.

WebSlices si Activities sint principalele noutati din Internet Explorer 8

Foto: Timi Slicaru

Internet Explorer 8 (IE8) Beta 1 pentru dezvoltatori, lansat de Microsoft la 6 martie, ofera o serie de noi capabilitati, conform unui review facut de publicatia „ComputerWorld“. Spre exemplu, introduce doua functii noi, numite Activities si WebSlices, care extind capabilitatile browserului interactionind cu alte site-uri web sau servicii. Exista si o serie de schimbari, printre care unele modificari extrem de utile, cum ar fi o functie care permite recuperarea sesiunilor si taburilor dupa o eroare a browserului.

Review-ul se axeaza doar pe experienta utilizatorului la folosirea IE8, cu toate ca versiunea beta a fost lansata pentru dezvoltatori, astfel incit aspectele legate de compatibilitati sau standarde nu sint acoperite. Spre exemplu, IE8 include acum o functie Developer Tools, care contine facilitati pentru HTML, CSS, scripting si debugging. De asemenea, Microsoft spune ca IE8 va avea o performanta mai buna la rularea scripturilor si suport pentru HTML5, iar in versiunea finala va exista suport CSS 2.1. A fost testata versiunea pentru XP, nu si pentru Vista (ambele versiuni au aceleasi functii).

Varianta pentru XP are 14,4MB, iar instalarea si descarcarea componentelor dureaza sub 15 minute. Dupa instalare, utilizatorul poate alege sa foloseasca „setarile express“. Acestea sint, in principiu, o varietate de servicii Microsoft, cum ar fi Live Search pentru cautari, Maps cu Live Maps, Windows Hotmail pentru e-mail si asa mai departe. Setarile pot fi modificate manual, insa intrucit multe dintre aceste servicii sint legate de una dintre noile functii, numita Activities, este necesara atentie la schimbarea setarilor implicite, cum ar fi afisarea de harti pentru orice termen selectat pe o pagina web. Dupa lansare, IE8 seamana (la inceput) destul de mult cu IE7, cu anumite exceptii. Una dintre ele este faptul ca bara denumita Links in versiunile precedente a fost integrata in Favorites, totul existind pe bara denumita acum Favorites. O alta functie care atrage atentia este un mic buton asezat in partea de sus a ecranului, numit Emulate IE7. In cazul in care exista incompatibilitati intre IE8 si un site, o simpla apasare a butonului va „pacali“ site-ul ca browserul pe care ruleaza este IE7.

Chiar daca la prima privire IE8 arata ca IE7, are totusi o serie de functii noi. Una dintre ele este WebSlices, pe care cei care au testat versiunea beta IE8 o descriu drept un fel de „feed-uri RSS pe steroizi“. La fel ca in cazul unui feed RSS, va puteti abona sa primiti schimbarile de continut de pe o pagina web. Totusi, functiile WebSlices sint mai evoluate din punct de vedere grafic si sint interactive. Pe linga acestea, va pot alerta atunci cind se schimba continutul dintr-o portiune specifica a paginii web - spre exemplu, pretul unei actiuni sau evolutia unei licitatii.

Dupa abonarea la o WebSlice, aceasta va aparea pe bara Favorites, iar atunci cind continutul paginii web se schimba, titlul propriei WebSlice devine mai gros (bold). La un click pe acel titlu, o fereastra de tip drop-down va afisa continutul dorit. Functia este una foarte utila, insa doar daca dezvoltatorii web vor folosi WebSlices pe paginile lor. Pentru moment nu prea exista WebSlices si nu se stie daca va deveni o functie foarte raspindita sau va urma multe idei bune care au avut o iesire rapida din peisaj.

Alte functii noi in IE8

Functia Activities aduce mai multa putere meniului click dreapta din Internet Explorer, spun testerii. Daca tineti cursorul deasupra unui cuvint sau il selectati, un click dreapta aduce in prim-plan o lista de actiuni. Acestea includ vizualizarea termenului selectat intr-o harta, traducerea sa, definirea si asa mai departe. In functie de optiunea selectata, utilizatorul poate vedea un ecran care serveste ca preview in dreapta paginii web, cum ar fi afisarea unei harti. Cu un click, aceasta se mareste. Practic, Activities aduce informatii de pe alte site-uri web sau interactioneaza cu diferite servicii. Din nou, succesul noului serviciu depinde de cite site-uri vor implementa si oferi Activities. Cu toate acestea, exista deja un grup maricel de furnizori de astfel de servicii, printre care Microsoft, Facebook, Digg, StumbleUpon sau Yahoo!. Domeniile sint mai usor de identificat in IE8. Unele adrese sint atit de lungi si de complexe incit utilizatorul nu poate descifra imediat unde se afla. Acum insa, numele domeniului (spre exemplu, www.cotidianul.ro) este negru in bara de adrese, iar restul ramine gri. Astfel poti vedea imediat unde te afli. In IE8 exista si un Safety Filter, despre care Microsoft pretinde ca aduce imbunatatiri la Phishing Filter-ul din IE7. Noul filtru nu protejeaza doar de phishing, ci si de malware, spune compania. In fine, IE8 poate face acum ceea ce browserul Firefox face de multa vreme - isi revine in cazul unui crash si apoi restabileste sesiunea in care se afla utilizatorul.

from cotidianul.ro

Niciun comentariu: