Bursa pentru elevii de clasa a IV-a a fost retrimisă Parlamentului
Preşedintele crede că elevii excepţionali de la ţară ar trebui să primească de la stat mai degrabă rechizite şi îmbrăcăminte decât burse care să le asigure o pregătire de excepţie
Preşedintele Traian Băsescu nu este convins că statul trebuie să le acorde o şansă elevilor merituoşi din mediul rural. Acesta consideră că elevii valoroşi, dar săraci, de la ţară, nu ar trebui să primească de la stat o bursă pentru a-şi continua studiile în şcolile de prestigiu din marile oraşe, ci ar trebui să se mulţumească cu rechizite, haine şi, eventual, hrană şi decontarea transportului. Cel puţin astfel se poate interpreta cererea de reexaminare a legii privind acordarea bursei şcolare Guvernul României absolvenţilor de clasa a IV-a, pe care preşedintele a făcut-o Parlamentului.
Anul trecut, un grup de parlamentari, în majoritate social-democraţi, plus trei democraţi, un PRM-ist şi un independent, au iniţiat actul normativ de completare a Legii Învăţământului privind înfiinţarea Bursei şcolare Guvernul României. Iniţiativa prevede că, anual, inspectoratele şcolare judeţene să selecteze câte 25 de elevi capabili de performanţă, absolvenţi ai clasei a IV-a. Respectivii copii ar trebui să provină din familii în care venitul pe membru de familie să fie sub o treime din salariul minim brut pe economie.
Băsescu: copiii ar fi traumatizaţi
După ce Senatul şi Camera Deputaţilor au trimis legea spre promulgare domnului preşedinte, acesta a trimis-o înapoi, spre reexaminare. Motivele? „Elevii selectaţi vor trebui să părăsească la o vârstă încă fragedă căminul familial, pentru a trăi într-un alt oraş (...) fiind privaţi de un întreg proces de maturizare şi socializare în cadrul propriei familii”, se arată în actul semnat de Traian Băsescu.
Mai mult, crede preşedintele României, prin acordarea acestor burse, clasele din care făceau parte elevii ar fi „dezechilibrate”. „Mutarea acestor elevi nu poate reprezenta o măsură care să contribuie la dezvoltarea învăţământului rural pe termen lung, ci doar la crearea unor poli de excelenţă puţin numeroşi”, este un alt argument al preşedintelui. Se pare că domnul preşedinte nu ştie că, în unele familii din mediul rural, după ce au terminat clasa a IV-a, elevii sunt puşi la muncă şi nu se mai duc la şcoală, pentru că părinţii lor nu au posibilităţi materiale. Sau că, în 2007, doar 24,45% dintre elevii din mediul rural au ales să urmeze cursurile liceale şi că România se află pe primele locuri în Europa, după Malta şi Portugalia, la abandonul şcolar.
Firesc ar fi ca aceste date pe care le are şi Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniile Educaţiei şi Cercetării din România, de la Cotroceni, să fi ajuns şi la urechea preşedintelui. Proiectul de lege a fost reexaminat de către Parlament şi va fi retrimis la Cotroceni. De această dată, preşedintele va trebui să-l promulge, chiar dacă dl. Băsescu nu crede că Bursa Guvernul României va ajuta la apropierea şcolii rurale de cea de la oraş.
Elevii (...) vor fi privaţi de un întreg proces de maturizare şi socializare în cadrul propriei familii“ - Traian Băsescu (preşedintele României)
from gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu