luni, martie 10, 2008

Italia: Editorial în „Il Messaggero” despre faptele bune ale românilor

Editorialistul Corrado Giustiniani
Cotidianul italian „Il Messaggero" a publicat duminica un editorial semnat de Corrado Giustiniani, în care sunt prezentate trei poveşti diferite despre faptele bune ale românilor în Italia.

Curajul unei menajere

Prima poveste este cea a unei moldovence, Victoria Gojan, în vârstă de 28 de ani, care locuia clandestin în Italia. Ea avea în îngrijire doi bătrâni, soţ şi soţie, Angelo şi Maria, pentru care presta diverse treburi casnice, în locuinţa lor din Veneţia. Bătrânii o numeau „comoară" sau „fata mea" şi câteodată o rugau să rămână la ei peste noapte, ca să nu stea singuri.

În noaptea de 4 martie 2007, apartamentul s-a umplut cu monoxid de carbon de la sobă. Dând dovadă de foarte mult curaj, Victoria a reuşit să o salveze pe bătrână în ultimul moment. Din nefericire, bătrânul a murit.

Massimiliano, nepotul celor doi bătrâni, a încercat să o ajute pe Victoria să îşi obţină acte legale de şedere şi de muncă în Italia. El a vrut chiar să o angajeze la pizzeria sa, însă din cauza decretului dat în decembrie anul trecut, menajera a fost expulzată .

A înapoiat 450 de euro pierduţi

Cea de-a doua poveste este cea a unei românce care locuieşte în Torino. Şi ea este tot menajeră şi din salariul său de 800 de euro trimite bani acasă pentru a-şi putea întreţine copiii minori.

Românca a găsit pe jos un porofel, din care ieşea colţul unei bancnote de 50 de euro. Fără să pună mâna pe el, Ea a anunţat carabinierii care au venit şi au găsit în portofel suma de 450 de euro. Când a fost anunţat proprietarul portofelului, un medic italian, acesta i-a dăruit româncei toţi banii pentru cinstea de care a dat dovadă.

Povestea autorului

Editorialistul Corrado Giustiniani îşi aduce aminte că în 1999-2000, într-o dimineaţă, în timp ce îşi pornea maşina, şi-a lăsat din întâmplare portofelul pe capota maşinii. După pornire, la prima curbă, portofelul a căzut. Fără să îşi amintească ce a făcut cu el Corrado credea că i-a fost furat.

După lăsarea nopţii, la ora 22.00, cand când a ajuns acasă, un cuplu de români, soţ şi soţie, i-au adus portofelul. Vrând să-şi arate recunoştiinţa faţă de ei, italianul le-a oferit cei 175 de euro care erau in portofel, însă românii au refuzat.

Acestea sunt cele trei poveşti prezentate în ediţia de ieri a cotidianului, prin care Corrado Giustiniani încearcă să le demonstreze cititorilor săi că de multe ori „aparenţele înşală".

Concluzia sa este că nu toţi românii sunt la fel.
from adevarul.ro

Niciun comentariu: