marți, ianuarie 15, 2008

19% dintre romani nu au nici o temere in viata

In timp ce britanicii si americanii sint cei mai lipsiti de griji dintre paminteni, romanii si indienii cer ajutorul divinitatii pentru a scapa de frica de moarte sau de terorism.

Boala si terorismul sperie oamenii mai mult decit dezastrele naturale sau criza economica. Acestea sint concluziile unui studiu realizat de compania de cercetare GfK, in 20 de tari europene, plus India si SUA, pentru „Wall Street Journal Europe“. Cercetarea a fost desfasurata in septembrie si octombrie 2007, pe 21.000 de persoane in virsta de peste 15 ani.

Moartea, boala si prejudiciile familiale, principalele subiecte infricosatoare pentru toti cei intervievati, sperie insa cei mai multi locuitori din Suedia (51%) si Bulgaria (55%). 44% dintre romani le-au pus, de asemenea, pe lista, in timp ce 7% dintre autohtoni au adaugat si o posibila criza financiara. Mult mai putini americani (16%) si britanici (12%) isi bat capul cu astfel de ginduri negre.

Surpriza studiului a constituit-o, in schimb, numarul mare al neinfricosatilor. Aproape 23% dintre respondenti nu au nici un fel de temere. Britanicii (43%) si americanii (37%) se dovedesc a fi cei mai lipsiti de griji, dar nici romanii (19%) nu se declara mai prejos.

Terorismul si razboiul sint alte doua subiecte care intuneca perspectiva asupra viitorului. In Europa de Vest, spaniolii si francezii, 47, respectiv 38%, conduc topul la frica de teroristi si de conflicte, ca si polonezii (37%), in Est. Americanii, in schimb, ramin constant de indiferenti, cu numai 14% ingrijorati in privinta terorismului si 11% in privinta razboiului.

In ceea ce priveste incalzirea globala, desi este prezentata ca o noua apocalipsa in media, doar 14% dintre cei chestionati se tem de ea. Cei mai preocupati de ceea ce le rezerva mediul in viitor sint suedezii si grecii, in raport de 34%. La polul opus, doar 8% dintre nemti si 5% dintre cehi cred ca natura constituie un motiv de ingrijorare.

Religia este unul dintre ajutoarele importante impotriva acestor griji. Daca media este de 11% in aceasta privinta, de doua ori mai multi romani, indieni si americani au apelat la divinitate pentru a-i ocroti de aceste rele.
from cotidianul

Niciun comentariu: