marți, ianuarie 15, 2008

Solarul ii imbolnaveste pe tineri de cancer


Tinerii care folosesc aparate de bronzat artificiale au un risc cu 98a mai mare de a suferi de cancer de piele.

Persoanele care au sub 35 de ani si merg regulat la solar prezinta un risc cu 98a mai ridicat de a se imbolnavi de o forma de cancer al pielii, avertizeaza cercetatorii de la Queensland Institute of Medical Research din Australia, citati de agentia Reuters. Dermatologii spun ca tinerii care stau mult la solar isi consuma rapid „capitalul solar” (capacitatea organismului de a se proteja de soare), ceea ce ii imbolnaveste mai repede.

Intr-o zi singura ora petrecuta la solar consumam din „capitalul” nostru cat am consuma in sapte zile de mers pe strada sau intr-o zi de plaja.

Australienii au cea mai ridicata rata a cancerului de piele din lume, o persoana din doua dezvoltand o forma de cancer. „Intre 12a si 62a dintre cazurile de melanom diagnosticate in Australia sunt cauzate de folosirea solarului”, afirma medicul Louisa Gordon, de la Queensland Institute of Medical Research.

O singura vizita la solar creste cu 22 la suta riscul de a face melanom, cea mai agresiva forma de cancer al pielii, mai spun cercetatorii australieni. „Din ce in ce mai multi oameni merg la solar fara a fi constienti de riscurile la care se expun. Solarul emite unde UBV, mai puternice decat cele solare. Sunt foarte periculoase, nivelul de radiatie este extrem de ridicat si nu ar trebui sa ne expunem la ele”, mai spune Louisa Gordon.

De ce sunt tinerii mai expusi la boala

Folosirea solarului este mai riscanta cu cat persoana expusa este mai tanara. „Asta pentru ca, cu cat esti mai tanar, cu atat ai mai mult timp sa te expui la soare pe viitor. Oamenii se nasc cu un anumit capital solar, adica o capacitate maxima de a se proteja de soare. Putem folosi acest capital intr-un an de mers la solar sau il putem economisi sa ne ajunga toata viata.

Intr-o zi de plaja consumam din capitalul nostru solar cat am consuma in sapte zile de mers pe strada sau intr-o ora de solar. Acest lucru se explica prin faptul ca, la solar, radiatia nociva este mai mare. Radiatia solara este alcatuita din raze bune si raze rele, la solar exista insa doar raze negative”, explica medicul Anca Zbranca, profesor universitar in dermatologie la Universitatea „Gr.T. Popa”, medic coordonator al cabinetului de dermatologie Roderma.

Un alt motiv pentru care tinerii au un risc mai mare de imbolnavire este faptul ca celulele se multiplica mai repede cu cat este mai tanar organismul. La persoanele in varsta, transformarea celulara este mai lenta.

IN ROMANIA

Aparatele nu sunt controlate

O mare problema a cabinetelor din Romania care au aparate de bronzare artificiala este faptul ca acestea sunt inregistrate ca aparate de uz cosmetic si nu trebuie autorizate de Ministerul Sanatatii. „Aceste aparate emit ultraviolete, iar in timp exista o deteriorare a emisiei, a filtrelor. Aparatele au nevoie de o firma care sa asigure service-ul. In plus, multe cabinete cumparara aparate la mana a doua, mult mai periculoase decat cele noi, care au un termen de garantie”, afirma medicul dermatolog Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica. La nivelul intregii tarii, exista sute de cabinete cosmetice care ofera bronzare si la solar.
from evz

Niciun comentariu: