luni, ianuarie 14, 2008

Regimul GLIX

Stresul ingrasa, lucru valabil si pentru frustare, nemultumire sau suparare. Si ce fac cei care cad in capcana lui? Se reped sa manance dulciuri, dar si paine alba, biscuiti, chipsuri etc., ca sa-si "imblanzeasca" starea de spirit. Nivelul insulinei creste, iar kilogramele o iau razna, pentru ca grasimile nu mai pot fi descompuse. Pentru a slabi, trebuie deci sa renuntati la dulciuri. Acesta este, de fapt, scopul regimului GLIX.

Dar ce inseamna GLIX? Este prescurtarea indicelui glicemic, care ne arata cat de mult poate sa stimuleze un aliment cresterea nivelului glicemiei:
GLIX ridicat = insulina multa, adica, ingrasa;
GLIX redus = insulina putina, adica mentine greutatea normala sau slabeste.

Tabelul GLYX-urilor
GLYX ridicat:

Produse de panificatie: painea alba, covrigii, painea de secara, bagheta, cornurile (croissant). Bauturi: berea, Coca-Cola, limonada, sucurile de fructe indulcite. Fructe, legume: curmalele si smochinele, morcovii fierti, dovleacul. Dulciuri: glucoza, jeleurile de fructe, zaharul, ciocolata, biscuitii cu ciocolata si simpli. Cereale: orezul alb, fulgii, muesli cu adaos de zahar. Garnituri: cartofii prajiti, piureul de cartofi.

GLIX mediu:
Produse de panificatie: painea din grau (integrala). Fructe, legume: sfecla rosie, stafidele, ananasul, bananele coapte, pepenele galben, caisele, kiwi, mango. Dulciuri: dulceata, mierea, aluatul sfaramicios. Cereale: orezul cu bob lung, grisul alb, orezul natural, porumbul, floricelele. Garnituri: cartofii fierti, pastele fierte moi.

GLIX redus:
Produse de panificatie: tarata, painea integrala de secara (graham). Bauturi: sucul de portocale, de mere, sucul proaspat de fructe (fara zahar), laptele de soia, sucurile de legume. Fructe, legume: majoritatea fructelor proaspete – grapefruitul, ciresele, stugurii, piersicile, merele, prunele, perele, caisele uscate. Majoritatea legumelor si salatelor, mazarea din conserve, fasolea uscata, morcovii cruzi, lintea, fasolea verde, soia, ciupercile, arahidele. Dulciuri: ciocolata amaruie, fructoza. Cereale: fulgii de ovaz, pastele fainoase fierte, muesli fara zahar, orezul nedecorticat, orzul. Alte alimente: produsele lactate, carnea si pestele (slab), ouale.

Cum functioneaza? In perioada in care doriti sa slabiti, consumati doar alimente cu GLIX redus (vezi tabelul de mai sus), indiferent in ce cantitate.

Important! Beti zilnic 3 l de lichid, din care 1,5 l dimineata, acesta intareste puterea de concentare si stimuleaza metabolismul. Perosoanele care beau prea putine lichide se ingrasa cu 1 kg pe an. De preferat: apa minerala plata – care ajuta organismul sa elimine reziduurile – si sucurile de legume si fructe (proaspat stoarse) care acopera lipsa vitaminelor vitale.

Un truc antistres: Puneti magneziu in apa minerala (400 mg pe zi). Va relaxeaza si ajuta la descompunerea grasimilor.

Pentru relaxare: Un somn profound de 2 minute. Sau: asezati-va intr-un loc linistit, respirati profound si repetati cu voce scazuta un cuvant monoton. Refacerea este garantata 100 %. Miscati-va: plimbari, mers pe bicicleta, gimnastica etc.

from citynews

Niciun comentariu: