Un studiu efectuat de sociologii americani arată că iubirea bărbaţilor creşte constant, în timp ce femeile sunt mai labile.
După ce a studiat timp de cinci ani câteva zeci de cupluri, echipa de sociologi de la Universitatea Ilionois din SUA a aflat că, pe măsură ce timpul trece într-o relaţie, cei doi parteneri rămân fideli zicalei: "Te iubesc azi mai mult decât ieri", dar şi că, uneori, realitatea îi contrazice. Fiecare partener, inclus în studiu, a fost chestionat periodic cu privire la sentimentele şi experienţele trăite, dar şi cu privire la cele anterioare.
Comparând răspunsurile, s-a ajuns la concluzia că numai bărbaţii experimentează într-adevăr o creştere constantă a sentimentelor de dragoste faţă de iubită. Femeile, în schimb, alternează. Toate femeile au declarat de fiecare dată că îşi iubesc în prezent partenerul mai mult decât în trecut, dar adevărul declaraţiilor anterioare a demonstrat că, de fapt, asta este doar ceea ce îşi doresc ele, sau le place să creadă.
De fapt, femeile au experimentat într-o perioadă de cinci ani în medie două perioade de scădere a sentimentelor faţă de iubitul lor. După fiecare astfel de perioadă, sentimentele femeilor faţă de partener au crescut însă la cote mai mari decât fuseseră înregistrate anterior.
Lipsa satisfacţiei ucide relaţia
O altă concluzie surprinzătoare a cercetătorilor a fost că toate cuplurile care s-au despărţit pe parcursul perioadei de cinci ani au înregistrat o scădere a satisfacţiei vizavi de relaţia în sine, dar nu şi faţă de dragostea pe care o simţeau faţă de partener. Ba, chiar în timpul despărţirii şi imediat după, sentimentele de dragoste nu au scăzut brusc, aşa cum poate ar fi fost de aşteptat.
Multe concluzii se pot trage în urma acestui studiu, dar una singură pare să sară în ochi pentru toate inimile frânte, pentru toate poveştile de iubire tinere care privesc cu teamă către viitor. Dacă ambii parteneri sunt îndrăgostiţi, nu teama că va dispărea dragostea cu timpul trebuie să ne preocupe, ci relaţia în sine.
Cercetătorii de la Universitatea Illinois au ajuns la concluzia că lipsa satisfacţiei pe care o oferea relaţia dintre cei doi parteneri - primul simptom de despărţire apărut - a fost cea care a dus în timp la apariţia senzaţiei că nu se mai iubesc din ce în ce mai mult. Sentimentele de dragoste au stagnat şi apoi au început să scadă din cauza lipsei de satisfacţie oferite de relaţie, satisfacţie care scădea continuu cu câteva luni înainte de primele semne ale despărţirii.
Sexul poate fi "preparat" în mai multe feluri
Specialiştii în comunicare şi psihologie a cuplului de la Institutul de Psihologie Socială din Connecticut evidenţiază cele mai eficiente strategii cu ajutorul cărora soţii pot reaprinde flacăra pasiunii. În primul rând, acordaţi mai mult timp studierii partenerului/partenerei, a tabieturilor, preferinţelor pe care le are şi încercaţi să îl priviţi din nou ca pe o redută încă necucerită.
Apoi, treceţi la acţiune, ca şi cum aţi încerca să aveţi o nouă legătură, o nouă relaţie. Latura sexuală este, de asemenea, foarte importantă. "Sexul nu este ca un fel de mâncare, preparată întotdeauna identic, ci mai degrabă este un ansamblu de ingrediente şi arome pe care fiecare le amestecă în funcţie de imaginaţie", explică Keven Anne Murphy, psiholog la Universitatea din Connecticut. "Încercaţi, de exemplu, să condimentaţi viaţa sexuală pe care o aveţi împreună şi să inventaţi mereu noi reţete, noi poziţii, noi jocuri sexuale, fără teamă", îndeamnă Anne Murphy. Monotonia sexuală este prima care ucide plăcerea şi mai apoi erodează încrederea şi dragostea. Una dintre cheile succesului este să-l faci pe cel de lângă tine să se simtă dorit şi iubit.
Pe de altă parte, psihologii de la institutul din Connecticut sunt de părere că o serie de reproşuri pe care le faceţi doar ca pe nişte glume îl pot frustra serios pe partenerul dumneavoastră. În concluzie, specialiştii le recomandă celor care au o relaţie de durată să ofere celui de alături posibilitatea de a se desfăşura în toată complexitatea sa, de a se redescoperi împreună.
Este bine să aveţi în minte o continuă dezvoltare a relaţiei, surprize plăcute oferite celuilalt, o briză de noutate din când în când şi, de ce nu, câte o declaraţie romantică de dragoste. Concentraţi-vă atenţia asupra relaţiei pe care o aveţi, pe ceea ce aveţi de oferit celuilalt şi primiţi cu graţie şi recunoştinţă ceea ce vi se oferă.
Partenerul trebuie să se simtă nu numai în siguranţă, dar şi apreciat, provocat. Stimulaţi-vă partenerul să facă mai mult, să experimenteze, să înveţe, să câştige, construiţi împreună momente neobişnuite şi veţi avea o relaţie care nu va muri. Căci dragostea, spun cercetătorii americani, cu timpul, într-adevăr creşte de la sine.
Sexul nu este ca un fel de mâncare, preparată întotdeauna identic, ci mai degrabă este un ansamblu de ingrediente şi arome pe care fiecare le amestecă în funcţie de imaginaţie
Keven Anne Murphy,
psiholog la Universitatea din Connecticut
from adevarul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu