marți, ianuarie 15, 2008

Hârtii de 100$ falsificate cvasi-perfect circulă liber prin SUA


Economia Statelor Unite se confrunta cu o noua problema: mai multe bancnote de 100$ false au fost descoperite in mai multe state, iar autoritatile sustin ca falsurile sunt realizate extrem de bine. Este vorba de acelasi suport realizat dintr-un amestec considerat „secret” de in si bumbac si exista chiar si filigranul la locul lui. Mai mult, hartia de 100 de dolari falsa contine si inscrisul cu cerneala care isi schimba culoarea.

Autoritatile sustin ca este vorba probabil de cea mai periculoasa operatiune de falsificare din istorie, prima care chiar pune probleme serioase sigurantei masei monetare. FBI-ul sustine ca are mai multe indicii privind provenineta bancnotelor false, insa o concluzie este prematura in acest moment.Un lucru este cert insa: cei care falsifica bancnotele au pe cineva in interiorul Imprimeriei Nationale, intrucat prea multe elemente de siguranta au fost foarte usor imitate.

In prezent, americanii arata cu degetul catre Coreea de Nord, Rusia si China. Cunoscuti cu plasarea bancnotelor false in anii 1990 erau diplonatii nord-coreeni, insa numai pe parte de distributie, nu si tiparire. Pe de alta parte, bancnote americane false au fost introduse masiv in New Jersey si Los Angeles in 2005, de catre bandele criminale chinezesti.

Pana acum, au fost depistate peste 50 de milioane de dolari falsi. Autoritatile le recomanda celor care folosesc si pastreaza dolari americani sa se fereasca de hartia de 100$ si sa nu accepte cash, decat de la banci.

Data: 15 ianaurie 2008

Sursa: FOX News

Niciun comentariu: