joi, ianuarie 17, 2008

Preşedintele Băsescu a avizat începerea urmăririi penale pentru opt miniştri


Cei opt sunt: Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş

Ministrul interimar Teodor Meleşcanu urmează să transmită Parchetului avizele date de şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a avizat, ieri, începerea urmăririi penale pentru opt foşti şi actuali miniştri: Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Băsescu a dat curs „solicitărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din perioada 11 septembrie - 8 octombrie 2007” şi i-a trimis ministrului interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu cererile privind „declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală” a celor vizaţi.

Rolul ministrului Justiţiei în această chestiune este mai degrabă simbolic. Meleşcanu nu are altceva de făcut decât să transmită mai departe, către Parchet şi DNA avizele favorabile ale preşedintelui.

Dintre cei opt, singurul demnitar în funcţie este ministrul Muncii Paul Păcuraru. El este acuzat că ar fi favorizat o firma a fiului său în obţinerea unor contracte cu statul. Odată cu începerea urmăririi penale în cazul său, ministrul Păcuraru îşi poate pierde portofoliul. Potrivit articolul 109 din Constituţie, „dacă s-a cerut urmărirea penală, preşedintele României poate dispune suspendarea din funcţie”.

Dosarele acestora se află în lucru la DNA şi la Parchetul General

Pe 18 septembrie 2007, DNA a cerut aviz de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale a ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi a fostului ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, în dosarul „Poşta Română“. Pe numele lui Nagy Zsolt mai exista o solicitare de aviz încă din decembrie 2006 în dosarul privatizărilor strategice.

În octombrie anul trecut, un alt membru al Cabinetului Tăriceanu, Decebal Traian Remeş, pe atunci ministru al Agriculturii, era acuzat de de trafic de influenţă, iar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a sesizat pe preşedinte pentru a aviza urmărirea sa penală. Procurorul general al României a cerut întrunirea şi avizul Comisiei de la Cotroceni în decembrie 2006, pentru începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei Codruţ Şereş. Acuzaţiile: trădare prin transmitere de secrete, subminarea economiei naţionale şi sprijinire a unei asociaţii infracţionale.

În cazul fostului prim-ministru Adrian Năstase, DNA l-a sesizat pe şeful statului în septembrie anul trecut pentru a aviza începerea urmăririi penale pentru luare de mită şi trafic de influenţă în dosarul Zambaccian. Un alt ministru PSD pentru cercetarea căruia DNA a solicitat aviz de la Cotroceni este Miron Mitrea. Fostul ministru al Transporturilor este acuzat de luare de mită. Tot în septembrie anul trecut, procurorul şef al DNA a cerut acordul preşedintelui pentru cercetarea fostului ministru al Apărării Victor Babiuc, pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
from gandul

Niciun comentariu: