miercuri, ianuarie 16, 2008

Vitamina inimii

Jurnalul National
RECOMANDARE. Somonul este unul dintre alimentele cu un conţinut bogat de vitamina D
Georgeta Licsandru , Steluta Indrei

Lipsa vitaminei D pune în pericol inima. Infarctul, insuficienţa cardiacă, accidentul vascular cerebral apar cu precădere la persoanele care nu au suficientă vitamina D.


Carenţa de vitamina D poate avea grave consecinţe, în special asupra persoanelor cu hipertensiune arterială. Cel puţin aşa susţine echipa doctorului Wang, care a efectuat un studiu pe 1.200 de voluntari aparent sănătoşi, cu vârsta medie de 59 de ani. După cinci ani de monitorizare, 120 de persoane au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral (AVC). Cercetătorii au descoperit că pacienţii respectivi aveau hipertensiune, dar şi mari carenţe de vitamina D.


RISCURI. Persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D sunt expuse unui risc de 62% de a suferi un atac cardiovascular. În cazul în care lipsa vitaminei D se asociază cu hipertensiune arterială, riscul unui atac cardiovascular ajunge la 113%. "Aceste rezultate ar trebui să atragă atenţia autorităţilor de sănătate publică, având în vedere că bolile cardiovasculare ucid milioane de oameni în întreaga lume, iar, dacă tratamentul cu vitamina D se dovedeşte eficient, aceste boli ar putea fi prevenite printr-o metodă cu costuri reduse. Oricum, noi vom efectua un nou studiu pentru a afla în ce măsură suplimentarea dozei de vitamina D are rolul de a reduce riscurile cardiovasculare", a declarat doctorul Wang.


SURSE. Vitamina D este singura dintre vitamine care poate fi sintetizată de organismul uman, prin transformarea în piele a colesterolului sub acţiunea razelor ultraviolete. În lunile de iarnă, acest lucru nu este posibil, de aceea trebuie să ne orientăm către alte surse: fie suplimente nutritive, fie alimente bogate în vitamina D. Peştele gras oceanic (macrou, cod, somon, sardine, hering), gălbenuşul de ou, lactatele, ficatul sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina D.
Suplimentele cu vitamina D sunt recomandate cu precădere vegetarienilor şi persoanelor care ţin post. Aceasta deoarece în timpul iernii, această vitamină este luată doar din produsele de origine animală.
from jurnalul national

Niciun comentariu: