joi, ianuarie 17, 2008

Nu sperati sa luati credite finlandeze


Romanii vor putea lua imprumuturi ieftine din alte tari din UE din 2010.



Imi pare rau, dar nu va pot oferi un credit. (...) Pentru a putea lua un credit de la noi trebuie sa aveti numarul asigurarii sociale finlandeze”, ne-a informat ofiterul de credit al Bancii finlandeze Tapiola. Cine are asigurari sociale finlandeze? Cei care lucreaza in Finlanda si cetatenii finlandezi care lucreaza peste granite. Ofiterul de credit, foarte politicos, de altfel, ne-a indrumat sa ne adresam altor banci finlandeze. Poate acestea ofera credite romanilor.

Finlanda are unele dintre cele mai mici dobanzi la creditele de consum, potrivit unui comunicat recent al Comisiei Europene. In aceasta tara, costul creditelor este in medie de 6a, in timp ce in Portugalia este de 12%.

Poate da, dar cu... garantii

In cautarea creditului finlandez ieftin, am mai sunat si la alte banci care dau credite de retail in aceasta tara. La un grup financiar important din Finlanda, Nordea, un ofiter de credite ne-a informat ca am putea sa luam un imprumut de 10.000 de euro, dar oferind bancii garantii. Pentru ca banca sa fie sigura ca-si recupereaza banii imprumutati. Ce fel de garantii?

„Aceasta se discuta de obicei in unitatea bancara, cand va prezentati”, ne-a spus ofiterul. O alta informatie importanta: romanul care s-ar prezenta intr-o agentie a bancii ar trebui sa negocieze cu ofiterul obtinerea unui imprumut, iar acesta urmeaza sa decida daca acorda sau nu creditul.

Raspunsurile ofiterului finlandez pot fi considerate si diplomatice: niciodata sa nu alungi un client. Dar costul drumurilor pana in Finlanda, cazarea in aceasta tara, oferirea de garantii bancii - care presupune cel putin traducerea si legalizarea unor acte - ar umfla serios costul creditului.

Un roman nu poate lua credit nici din Austria daca nu lucreaza in aceasta tara sau daca nu are garantii care sa poata fi evaluate in Austria, ne-au declarat reprezentantii Erste Bank.

UE a aprobat o directiva prin care vrea sa deschida piata creditelor de consum pentru toti europenii, dar aceasta urmeaza sa fie implementata abia din 2010.
from evz

Niciun comentariu: