marți, ianuarie 15, 2008

Inchise pentru ca au muncit pamantul

Trei femei de 58, 69 si 78 de ani au fost condamnate la un an si trei luni de inchisoare din cauza ca au cultivat un teren pentru care se judecau de 11 ani




















familia Barbu (Filofteea, Victoria Mihai si Veronica Gheorghe)










Trei femei in varsta de 58, 69 si 78 de ani au fost incarcerate, in urma cu doua zile, la Penitenciarul Colibasi, fiind acuzate de nerespectarea unei hotarari judecatoresti. Avand in vedere varsta inaintata a Filofteiei Barbu, de 78 de ani, Veronicai Gheorghe, de 69 de ani si Victoriei Mihai, de 58 de ani, precum si faptul ca cea mai batrana dintre ele are grave probleme de sanatate, s-ar putea crede ca au savarsit o fapta de o violenta extrema, iar lasarea acestora in libertate ar fi pus grav in pericol ordinea publica si siguranta cetatenilor. Insa, nu este vorba nici de trafic de droguri, nici de crima, nici de viol sau trafic de carne vie. In speta in urma careia cele trei batrane au ajuns dupa gratii, avand de executat un an si trei luni, este vorba de un litigiu privind un teren agricol.
























Obiectul procesului, care a durat peste 11 ani, l-a constituit o suprafata de patru pogoane de pamant din localitatea argeseana Valea Danului. Cele trei batrane se jura ca respectivul pamant - pe care, in 1996, o alta persoana a obtinut, in baza unei sentinte civile de punere in posesie, dreptul asupra acestuia - le apartine. Femeile declara ca au acte care sa sustina acest lucru si ca tocmai din aceasta cauza au continuat sa-l munceasca, in ciuda sentintei. Asa au ajuns in puscarie, acuzate de nerespectarea unei hotarari judecatoresti. Vor sa faca o cerere de gratiere adresata presedintelui Romaniei. Nu stiu insa care este procedura care trebuie urmata. "Chiar de-ar fi sa stau ani multi in puscarie, o sa spun mereu ca este pamantul nostru. De asta am ajuns la inchisoare. Pentru ca noi am spus adevarul si am lucrat ce ne apartinea", ne-a declarat Victoria Mihai, cea mai "tanara" din "lotul" celor trei incarcerate.
























"De unde sa chemam medicii, nu avem telefon aici" Reporterii ZIUA au stat de vorba ieri cu cele trei femei la Penitenciarul Colibasi. In momentul in care au fost aduse "de pe sectie" intr-un birou extrem de friguros, de catre doi gardieni, Filofteia Barbu, in varsta de 78 de ani, era mai mult moarta decat vie. Batrana, care suferise recent doua preinfarcturi, avand mana in ghips, se sprijinea practic pe fiica ei, Victoria Mihai, si pe cealalta femeie, Veronica Gheorghe. I-ar fi fost imposibil sa mearga singura. In momentul in care a fost asezata pe un scaun, s-a ingalbenit, fata i s-a crispat. Fiind aproape de a face un nou preinfarct. Sau, si mai rau, un infarct care sa-i fie fatal. Dupa cateva minute, timp in care cei doi gardieni priveau cu o totala detasare cum batranei i se facea din ce in ce mai rau, la insistentele reporterilor ZIUA si a purtatorului de cuvant al penitenciarului, i s-a adus un pahar cu apa. Dupa alte insistente fiind chemat personalul medical. Nu stim care ar fi fost situatia daca reporterii ZIUA n-ar fi fost acolo in acel moment, avand in vedere raspunsul dat de cei doi gardieni, in momentul in care au fost intrebati daca nu pot sa cheme doctorul, avand in vedere starea batranei. "De unde, ca nu avem telefon aici", a raspuns unul dintre paznici.
























Batrana avea tensiunea scazuta, sub 8 cu 5. Dupa ce a constatat acest lucru, asistenta care venise pentru a-i acorda ingrijiri batranei, a chemat doctorul unitatii, spunand ca nu poate sa ia singura o decizie. Dupa aproximativ zece minute, timp in care trei cadre medicale au tratat-o pe batrana, aceasta si-a mai revenit. "Nu puteti sa o duceti in camera ei pe batrana. De abia sta in picioare. Nu are rost sa o mai tineti aici, avand in vedere starea ei. O sa vorbim doar cu celelalte doua?", i-au intrebat reporterii ZIUA pe cei doi gardieni. De fapt, intrebarea suna mai mult ca o rugaminte. "Mai aveti mult de vorbit?", am fost intrebati de acestia. Le-am raspuns ca nu am apucat sa vorbim nimic cu cele trei femei, avand in vedere ca Filofteiei Barbu i se facuse rau de cand fusese adusa "de pe sectie". "N-avem cum s-o ducem doar pe ea (n.r-batrana careia i se facuse rau). Ce credeti, ca le putem duce pe rand. Trebuie sa le ducem pe toate odata", ne-au raspuns cei doi paznici, oarecum iritati de intrebarea noastra. Am incercat sa scurtam cat de mult posibilul interviul cu cele trei femei, temandu-ne ca starea batranei de 78 de ani sa nu se agraveze din nou. Avand in vedere ca in biroul in care stateam era extrem de frig, am intrebat daca in celula in care stau acestea este cald. "Cat de cat. Ele stau singure in pat. Sunt zece paturi in camera. Stau in paturile de jos, ca sa le fie mai usor", ni s-a raspuns. La plecare, fiica Filofteiei Barbu a spus ca doreste sa faca o cere de gratiere, insa nu stie deocamdata care este procedura. "Macar mama sa iasa. Uitati-va in ce stare este. Nu stiu daca rezista", a declarat Victoria Mihai. (Bogdan GALCA)
























"Actele de la Primarie nu au ajuns la dosar" Sentinta prin care cele trei batrane au fost trimise la inchisoare se bazeaza pe o hotarare judecatoreasca mai veche, din 1996, prin care - sustin atat femeile, cat si primarul din comuna Valea Danului - acestea au fost deposedate de pamantul care le revenea de drept. Cele trei femei spun ca actualii proprietari ai terenului ar fi indus instanta in eroare, folosindu-se de o confuzie de nume creata de o initiala transcrisa gresit in Registrul Agricol, cu scopul de a pretinde ca sunt mostenitorii pamantului. "Noi am dat tot ce am avut in registrul agricol. In registru a fost o initiala inscrisa gresit. Interesant e ca documentele pe care le-am eliberat noi nu au ajuns la Tribunal. Femeile sustin ca le-au dat la avocat, acum eu nu stiu ce s-a intamplat. Acolo a fost pamant intre frati. Si eu am ramas surprins cand au venit si le-au arestat. Ce pot sa spun este ca e pamantul lor, intr-adevar. Una dintre ele a cumparat de la proprietarii astia, prin contract de vanzare-cumparare, cum era la vremea aceea si nici de actul acela nu au tinut cont judecatorii. Ieri am discutat cu avocatul lor, a venit la primarie si am facut un memoriu impreuna cu dumnealui si pus pe hartie toate argumentele... ca sunt amarate, ca sunt in varsta si il vom duce la presedintele Basescu", ne-a declarat primarul comunei Valea Danului, Nica Vasile. In opinia primarului, cei care au castigat terenul in 1996 nu aveau, de fapt, nici un drept, ei folosindu-se de faptul ca la Registrul Agricol erau trecute gresit niste initiale. "Sunt atatia ani de zile de cand e situatia asta. E si vina avocatului pe care l-au avut in anii '90, pentru ca daca acesta cerea expertiza si daca aducea toate datele la dosar, era cea mai elocventa proba pentru stabilirea adevarului", a adaugat Nica Vasile. Cert este ca documentele de la autoritatea locala nu au ajuns in posesia instantei - fie din vina avocatului, fie din cauza lipsei de instruire in chestiuni juridice a celor trei batrane.
























Veronica Gheorghe, de 69 de ani cumparase, cu acte in regula, o parte din terenul in litigiu de la Barbu Alexandru, socrul Filofteiei si bunicul Victoriei, cu multi ani in urma. Femeile au refuzat sa dea urmare unei hotarari care li s-a parut nedreapta si au muncit in continuare pamantul pe care, in viziunea lor, sunt proprietare, fapt ce le-a adus, in ultima instanta, la situatia de a face puscarie. (Gilda POPA) O sentinta din 1996 In 1996, Victoria C., din Tulcea, a obtinut in baza unei sentinte civile de punere in posesie dreptul asupra unui teren in suprafata de 4 pogoane de pe raza comunei unde ar fi locuit bunica ei. Pana atunci, doua pogoane din pamantul respectiv fusese stapanit de Filofteia Barbu, un pogon de catre fiica acesteia, Victoria Mihai, iar restul - de o nepoata a batranei, Veronica Gheorghe. Terenurile au fost atribuite Victoriei C. in baza unei hotarari judecatoresti, insa cele trei femei din Valea Danului nu au respectat decizia si au continuat sa munceasca pamantul. In anul 2002, au fost amendate administrativ de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Curtea de Arges, iar pentru ca nu au respectat hotararea, in 2004, cele trei femei au fost condamnate fiecare la cate un an de inchisoare cu suspendare, ele avand termen de incercare de patru ani. Acestea nu au vrut sa renunte la pamant, astfel ca la inceputul acestui an, printr-o sentinta civila ramasa definitiva a Curtii de Apel Pitesti, cele trei au fost condamnate la trei luni de inchisoare, pedeapsa la care se adauga si anul primit initial cu suspendare.
























Batrane inchise pentru tulburare de posesie In urma cu doi ani, doua batrane in varsta de 66 si 86 de ani, au fost incarcerate la Penitenciarul Vaslui, la inceputul lunii iulie, pentru executarea unei pedepse cu inchisoarea de cate o luna pentru savarsirea infractiunii de tulburare de posesie, deoarece nu au platit o amenda penala de sase milioane de lei vechi la care fusesera condamnate. Cele doua batrane s-au judecat timp de doi ani cu niste rude pentru o suprafata de teren extravilan pe care, dupa cum reiesea din hotararea judecatoreasca, au ocupat-o fara acordul rudelor. Dupa patru zile de detentie, femeile au fost eliberate in baza unui decret prezidential de gratiere, datorita varstei inaintate pe care o aveau. La scurt timp dupa gratiere, la locuinta celor doua femei s-a deplasat un executor judecatoresc. Acesta le-a anuntat ca vor ramane fara o serie de bunuri din gospodarie daca nu vor achita 3,5 milioane de lei. Suma reprezenta cheltuielile de judecata pe care acestea trebuiau sa le achite dupa ce pierdusera procesul in care fusesera condamnate la o amenda penala de sase milioane lei vechi, transformata ulterior intr-o luna de inchisoare.
























"Ne-am trezit cu un domn judecatoresc la poarta, cu o hartie in mana prin care ni s-a spus ca mai avem de platit 3,5 milioane de lei cheltuieli de judecata. I-am explicat ca nu avem de unde sa le mai dam si banii astia, la care ni s-a spus ca o sa ne ia porcul si vaca din grajd in schimbul acelei sume. Pai mai bine ramaneam in puscarie decat sa ne tot chinuie asa", spuneau cele doua femeie. Ele mai declarau ca pensia lor, care nu depasea un milion de lei pe luna, nu le permitea sa plateasca cele 3,5 milioane de lei. (D.E.I.)

from ziua

Niciun comentariu: