joi, ianuarie 17, 2008

Statele Unite nu vor mai fi lider in topul pietelor financiare

Potrivit unui studiu recent, Europa si China vor fi noile nuclee financiare ale lumii.


SUA par condamnate sa piarda titlul de piata financiara dominanta, in favoarea Europei, datorita cresterii rapide a pietelor de pe batranul continent, informeaza publicatia financiara britanica „Financial Times”, citand un studiu in acest domeniu.

Este posibil ca schimbarea, in topul marimii ca piata financiara, sa se fi petrecut deja, pentru ca pietele americane sunt intoarse pe dos de efectele crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat, iar diferenta intre marimile celor doua piete era foarte mica inainte de declansarea acesteia, se arata in raportul intocmit de McKinsey Global, institutul care a efectuat studiul.

„Diferentele dintre cresterile de pe cele doua piete sunt atat de mari incat este foarte probabil ca Europa sa fi depasit deja SUA”, a spus Diana Farrell, autoarea raportului. Institutul a calculat marimea pietei financiare europene punand laolalta mai multe piete financiare de pe batranul continent.

Euro si excedentul Chinei

O schimbare similara este posibila in curand si in Asia, deoarece piata financiara chineza, aflata in plina expansiune, o va depasi pe cea japoneza, ce stagneaza in acest moment. China este, de asemenea, datorita excedentului comercial, cel mai mare exportator de capital al momentului.

Noua ordine ce este pe cale sa se instaleze pe pietele financiare mondiale este urmarita cu interes de marii investitori ai lumii, care si-ar putea concentra pe viitor privirea si investitiile pe Europa si China, se arata in studiu.

In Europa, pietelor financiare le-a fost dat un impuls important odata cu introducerea monedei unice, euro, in 1999. In Asia, motorul cresterii il constituie resursele naturale uriase.

SISTEMUL AMERICAN

O mandrie nationala aflata in criza


Schimbarea va reprezenta o lovitura grea pentru SUA, care intotdeauna au fost increzatoare in propriul lor sistem financiar, bazat pe modelul economic anglo-saxon, foarte liberal si orientat spre o competitie puternica. Mai mult, americanii au vrut de-a lungul timpului sa exporte acest sistem si in restul lumii.

Multe state s-au uitat cu invidie in „batatura” americana, unde totul parea sa fie numai lapte si miere. Acum insa, dupa izbucnirea crizei creditelor ipotecare si dupa efectele sale uriase, lumea nu mai priveste cu incredere un sistem care a fost capabil sa nasca un astfel de „monstru”. Pe pietele financiare, cel putin deocamdata, „visul american” s-a transformat in „cosmarul american”.

from evz

Niciun comentariu: