duminică, februarie 10, 2008

Cinci băştinaşi din Vanuatu umblă liberi prin Londra


Un experiment sociologic inedit a captat atenţia britanicilor, după ce un grup de băştinaşi dintr-o insuliţă din Pacificul de Sud a fost „transplantat” în Londra timp de o lună. Până acum, cei care doreau să studieze comportamentul triburilor din Pacific sau de aiurea îşi făceau băgăjelul şi se deplasau până la „locul de baştină” al acestora. Mai nou însă, o companie britanică de televiziune a convins să se deplaseze tocmai până la Londra, pentru a le documenta fiecare mişcare, cinci bărbaţi obişnuiţi din Vanuatu (stat format din mai multe insuliţe, localizate în Pacificul de Sud, care şi-a căpătat de aproape 30 de ani independenţa faţă de condominiul britanico-francez şi a fost declarat „cel mai fericit loc de pe pământ”).

Nimeni nu se aştepta ca cei cinci insulari, pe numele lor Yapa, Joel, JJ, Posen şi Albi, să îşi formeze atât de repede o părere despre viaţa din Londra, după cum demonstrează chiar documentarul rezultat din această vizită, intitulat „Întâlnire cu băştinaşii”, notează publicaţia The Independent. Aceştia s-au plimbat în sus şi-n jos pe bulevardul din faţa Parlamentului britanic, au urmărit cu atenţie schimbarea gărzii la Buckingham Palace şi s-au înfruptat, în general, din „binefacerile” sistemului democratic britanic. Până aici, nimic diferit faţă de turistul obişnuit, dacă nu luăm în seamă ţinuta sumară a delegaţiei din Vanuatu, „echipată” în ţinuta de zi cu zi din insule – o legătură de iarbă uscată în jurul brâului.

Cei cinci au luat contact cu marile „triburi” britanice: clasa de mijloc, aristocraţia şi clasa muncitoare, notează publicaţia britanică, insistând că pentru cineva care a crescut într-o ţară unde moneda de schimb sunt porcii, iar invenţii precum electricitatea, motorul şi televiziunea nu au pătruns încă, Londra poate părea a fi de pe o planetă cu totul diferită. Culmea este că locuitorii din Vanuatu cred că Marea Britanie şi insulele lor sunt înrudite şi îi tratează pe britanici ca pe nişte fraţi pierduţi demult. „Fiul soarelui”, un zeu foarte important, este pentru ei nimeni altul decât Prinţul Phillip al Marii Britanii, soţul Reginei Elisabeta a II-a. Misiunea celor cinci este, aşadar, de a-l convinge pe Prinţ „să se întoarcă acasă” cu ei, aşa că atunci când l-au întâlnit pe acesta, sub forma unei statui, în Muzeul Statuilor de Ceară, l-au îmbrăţişat, l-au ţinut de mână şi s-au uitat lung în ochii lui.

Inutil de spus, Prinţul Phillip nu se va muta în Vanuatu. Alte „ciudăţenii” ale lumii moderne i-au pus pe gânduri pe insulari. Inseminarea artificială a porcilor li s-a părut împotriva naturii, însă puiul prăjit de la KFC le-a plăcut la nebunie, la fel ca şi ţigările Marlboro. „Apa de foc” a omului alb, binecunoscutul gin britanic, le-a provocat o senzaţie ciudată, dar neplăcută, iar discotecile li s-au părut a semăna cu ce au şi ei în sat, adică dansuri rituale şi muzică sincopată. Aglomeraţia din Londra nu le-a fost pe plac, însă le-a plăcut mâncarea tradiţională britanică, peşte cu cartofi prăjiţi, pe care au încercat cu greu să o îngurgiteze „civilizat”, adică stând la masă şi folosind farfurii, furculiţe şi cuţite.
from gandul

Niciun comentariu: