luni, februarie 11, 2008

„Un român merge la cinema o dată la 10 ani“


România se află pe ultimul loc în Europa la capitolul intrări la cinema

Anul acesta sunt două filme româneşti în Top Ten-ul celor mai bune filme care au rulat în ţară
Anul 2007 a înscris în palmaresul cinematografiei româneşti cel mai important trofeu din istoria sa. Au fost încă aproape 100 de alte premii câştigate de filmele româneşti la diferite festivaluri internaţionale. În ţară însă situaţia este de-a dreptul dramatică. Din diverse motive, privatizarea cinematografelor este încă un proiect în “stand-by”. În plus, “strategia de privatizare”, contestată în continuare de sindicaliştii RomaniaFilm, se schimbă cam o dată pe lună. Conform unui studiu al Comisiei Europene, România se află pe ultimul loc la capitolul intrări la cinema: 0,1 intrări pe an pe cap de locuitor. Pe de altă parte, Barometrul Cultural pe 2006, realizat de Centrul de studii şi cercetări în domeniul culturii, dovedeşte că românii sunt, totuşi, interesaţi de filme. Preferă să le vadă la televizor sau să le descarce de pe internet.

De câţiva ani, Agenţia Champions, întocmeşte un clasament al celor mai bune filme care au rulat pe ecranele româneşti în decursul anului precendent. Clasamentul este alcătuit pe baza voturilor criticilor şi jurnaliştilor de specialitate. Şi anul acesta sunt două filme româneşti în Top Ten-ul care cuprinde producţii din întreaga lume: “4,3,2” şi “California dreamin’”. (Anii trecuţi, chiar dacă au fost luate în discuţie mai multe filme româneşti, numai unul dintre ele a reuşit să pătrundă între primele zece: “A fost sau n-a fost?” în 2006, “Moartea Domnului Lăzărescu” în 2005, “Niki Ardelean, colonel în rezervă” în 2004.) Nici premiile, nici clasamentele nu îi fac pe români să meargă la cinema. Directorul Agenţiei Champions spune că “un român merge la cinema o dată la zece ani, adică de cinci-şase ori în viaţă”.

Recoltă de trofee pentru “4,3,2”

Cum era de aşteptat, Cristian Mungiu a luat aproape toate premiile la Gala Best Film Fest, care a deschis săptămâna în care filmele din top sunt din nou proiectate. „Foarte bine că sunt premii, dar parcă facem o recoltă la hectar“, a declarat Mungiu. “Vorbim mai mult despre premii şi mai puţin despre filme, criticii a trebui să educe publicul să mai meargă să vadă un film pentru film, şi nu pentru premii», spune regizorul, care îşi doreşte ca România să ajungă “măcar pe penultimul loc”. Toate trofeele câştigate de „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ vor putea fi văzute de public, sâmbăta viitoare, în cadrul unui eveniment prin care doreşte să-şi ia rămas-bun de la acest film, când va fi lansat DVD-ul „4,3,2“.

Ce urmează

Şi 2008 va f un an bun pentru cinematografia românească, susţine Irina Margareta Nistor. O dovadă în acest sens este selectarea filmului “Interior scară de bloc” de Ciprian Alexandrescu la Cinefondation, secţiune specială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Din distribuţia acetui film fac parte Vlad Ivanov, Luminiţa Gheorghiu şi Tudor Aaron Istodor. Comedia prezintă reacţia vecinilor atunci când un cadavru este descoperit în ghena unui bloc. Mihnea Gheorghiu, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, a arătat că 2007 a fost un an bun pentru filmul românesc, însă a spus că nu este de acord cu sintagma „noul val“ pentru că „ce e val ca valul trece“.

El a adăugat că succesul cinematografiei româneşti a apărut în urmă cu 50 de ani, cu premiul de la Cannes al lui Ion Popescu Gopo. „4,3,2 este, probabil, cel mai mare succes al culturii române“, a spus Eugen Şerbănescu, preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei. Acesta a spus că anul trecut CNC a alocat 2 milioane de euro pentru producţia de film şi câteva sute de mii de euro pentru promovare. Dincolo de calitatea filmelor şi a finanţărilor, rămâne însă problema stării cinematografelor şi a numărului foarte scăzut de spectatori.

Niciun comentariu: