luni, februarie 11, 2008

Venitul unui taran din Romania: un leu pe zi

Trei sferturi dintre romanii care locuiesc in mediul rural nu au toaleta in casa, in jumatate din sate nu exista retea de apa potabila, in vreme ce productia obtinuta de gospodarii este folosita covarsitor pentru propriul consum, potrivit unui sondaj comandat de guvern.
Imaginea principala
Specialistii considera ca guvernele care s-au perindat in fruntea tarii nu au avut niciodata o strategie serioasa pentru a transforma agricultura autohtona de subzistenta intr-una intensiva, iar acum nici Executivul, nici agricultorii nu sunt pregatiti pentru absorbtia celor 8 miliarde de euro destinate de UE dezvoltarii rurale.

Oamenii de la tara continua sa traiasca relativ izolati si fara sa beneficieze de transformarile economice de care s-a bucurat Romania in ultimii ani. Ei au incredere mai ales in elitele din proximitate: in preoti (82%), in medici (80%) si in profesori sau invatatori (66%).

Aproape 50 la suta nu citesc deloc ziare, in jur de 90 la suta nu folosesc internetul, dar peste 80 la suta se uita zilnic la televizor. Informatiile de care au nevoie agricultorii nu prea ajung la ei, observa Valeriu Steriu, fost negociator al capitolului agricultura, fiindca pe de o parte televiziunile trateaza cu superficialitate subiectele, presa scrisa nu ajunge in sate sau e prea scumpa, iar Executivul nu s-a ocupat serios de acest aspect.

Peste trei sferturi dintre locuitorii satelor (78%) nu sunt interesati de accesarea fondurilor europene, iar din cei 14 la suta care ar vrea sa foloseasca bani comunitari destui nu stiu cum sa procedeze sau nu au incredere ca ar putea avea sanse.

Valeriu Steriu pune acest dezinteres pe seama nepriceperii Guvernului: "Este vorba despre neglijarea unei comunicari profesioniste, desi diferitele agentii care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru au avut bugete uriase".

Citeste articolul integral in Romania libera

Niciun comentariu: