Programele de contabilitate din Ministerul Apărării nu pot rula decât pe calculatoare „antice”, atât de vechi încât nu se mai găsesc în magazine
Licenţele Office s-au cumpărat cu 2.400 ron (în comerţ costă 1.700 ron bucata), ratându-se oferta Microsoft de reducere cu 90% a preţului.
România e o ţară NATO care a cumpărat două fregate britanice cu 185 milioane de dolari şi care visează să cumpere avioane F16, Grippen sau Taifun cu 4 miliarde de euro. În acelaşi timp, sistemul informatic al Ministerului Apărării, vital pentru securitatea ţării, este la pământ. Aplicaţii de bază, cum sunt programele de contabilitate şi calcul al salariilor, sunt aşa de vechi şi concepute atât de prost, încât nu pot rula decât pe calculatoare de primă generaţie. Aceste calculatoare nu se mai găsesc, nici măcar componente ale acestora, nici la mâna a doua. IT-iştii din minister au încropit cât s-a putut, dar au ajuns la capătul resurselor. Problema a fost semnalată „la nivel înalt”, dar nu s-a luat nicio măsură.
Totul a ieşit la iveală în cursul lunii trecute, când, pe un forum de discuţii online, s-a lansat o dezbatere legată de constrângerea rulării exclusiv pe platforma Microsoft Windows a unor programe electronice utilizate de diverse instituţii ale statului.
După cum a punctat iniţiatorul dezbaterii, „ANAF, CNSAS, AJOFM etc. le cer firmelor să depună lunar declaraţii despre activitatea întreprinsă. Aceste declaraţii sunt generate în format electronic de diverse programe care rulează numai pe platforma Microsoft Windows. Mi se pare nedrept că sunt obligat să cumpăr un anumit produs pentru a putea rula aceste aplicaţii, în momentul în care există şi alte sisteme de operare pe piaţă (Linux şi MacOs)”.
Între cei care au fost „stârniţi” de tema propusă s-a numărat şi un specialist din Ministerul Apărării, care nu şi-a declinat identitatea, din raţiuni lesne de înţeles. Acesta a confirmat dependenţa de Microsoft, dezvăluind o problemă gravă: Orice versiune de Microsoft DOS mai nouă decât cea creată pentru Windows 95 generează erori în programele de contabilitate şi de salarii. Iar problema de program (software) merge mână în mână cu a maşinilor pe care aceste programe rulează (hardware). „În ultima vreme, am o adevărată problemă să găsesc calculatoare vechi prin unitate, care încă să mai meargă fără erori şi pe care să ruleze Windows 95osr2 fără să cadă în nas, fiindcă procesorul sistemului este PREA RAPID... A crăpat şi ultima rablă care mergea corect şi a trebuit să improvizez”, se plânge specialistul.
Un alt aspect interesant semnalat de acesta este faptul că Ministerul Apărării a cheltuit 2.400 lei pentru fiecare calculator dotat cu programul de scriere Word! Atât s-a plătit firmei Microsoft pentru câte o singură licenţă Office 2003, în vreme ce, în comerţ, o licenţă se poate achiziţiona cu 1.700 lei. Mai mult, există OpenOffice gratuit, inconvenientul fiind că meniul acestuia este diferit de al Microsoft Office. Dar... „şefii de la Bucureşti sunt obişnuiţi cu MSOffice şi vor documentele în format DOC neapărat”. Exista şi o soluţie (propusă şefilor ierarhici de specialist) care ar fi redus cu 90% costurile de software: licenţele guvernamentale de la Microsoft, dacă se comandau „la pachet”, pentru toate calculatoarele din minister.
Am cerut Ministerului Apărării (MAp) să comenteze aspectele semnalate. La solicitarea formulată în scris răspunsul tehnic întârzie. Singurul comentariu al Andreei Dumitru, purtătorul de cuvânt al MAp, a fost: „Mă surprind aceste informaţii. Nu mă pricep, dar eu ştiam că suntem bine dotaţi din punct de vedere informatic, cu calculatoare performante”. Pe de altă parte, oficiali cu rang înalt din MAp ne-au confirmat criza cu care se confruntă sistemul informatic al ministerului, susţinând însă că „se lucrează acum la o aplicaţie nouă, care să nu mai genereze erori”.
robert.veress@gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu