vineri, februarie 15, 2008

Italia: Românii şi viaţa lor, într-un ghid multietnic

O carte intitulată „Roma multietnică – Ghidul unui oraş intercultural" a fost lansată săptămâna aceasta în capitala Italiei, fiind deja distribuită în librării.

Volumul de 384 de pagini conţine informaţii detaliate despre localurile şi activităţile culturale, artistice şi asociative ale cetăţenilor imigranţi din oraş, informează agenţia de presă Adnkronos.

Ghidul a fost publicat de editura Villaggio, fiind pus în circulaţie la un preţ promoţional de 6 euro. Cartea are rolul de a orienta cititorul, italian sau străin, spre tradiţiile etniilor care populează Roma şi care transformă oraşul într-o metropolă cosmopolită, internaţională şi multiculturală.

Cititorului îi sunt prezentate tradiţiile şi cultura popoarelor originare din Africa, din America Latină, din ţările arabe şi indiene, din China şi Japonia.

Cartea tratează şi activităţile social-culturale ale imigranţilor din Europa, printre aceştia regăsindu-se într-un număr mare românii, dar şi ucrainienii, moldovenii şi polonezii.

De asemenea, sunt descrise şi activităţile artistice şi culturale ale poporului evreu, precum şi cele ale etniei ţiganilor, indiferent că aceştia sunt recunoscuţi ca cetăţeni ai României, ai Ungariei sau ai Serbiei.

Silvio Di Francia, consilierul privind Politicile Culturale din Roma, a declarat: "Principala misiunea a ghidului este de a propune o perspectivă asupra situaţiei imigranţilor diferită faţă de cea actuală. Noua viziune trebuie să fie bazată pe ideea că diversitatea este o valoare importantă, aceasta plecând de la conştientizarea faptului că integrarea este posibilă doar dacă vom înţelege identitatea multietnică a locuitorilor Romei".
from adevarul.ro

Niciun comentariu: