joi, februarie 14, 2008

ATEROSCLEROZA SI CONSUMUL DE GRASIMI SATURATE

Cultura nutritiei/ ATEROSCLEROZA SI CONSUMUL DE GRASIMI SATURATE

Cu ani in urma a inceput sa circule cu succes in lumea occidentala un nou concept – „back to nature" (intoarcere la natura), bazat pe solide cercetari stiintifice. Atunci a avut loc o schimbare de paradigma, si anume s-a ajuns la ideea ca este mult mai sanatos sa ne intoarcem la natura pentru a respira un aer mai proaspat, a bea o apa mai curata, a face miscare, a minca vegetarian si a respecta astfel animalele si mediul ambiant. De aici
s-au dezvoltat tendintele ecologice pe care Uniunea Europeana ne cere si noua sa le respectam, promovind un nou stil de viata cit mai aproape de natura, rational si ecologic. De citiva ani, si in tara noastra a inceput sa se manifeste aceasta tendinta benefica pentru noi toti. Dar intrebarea care se pune este: cum sa ne alimentam mai sanatos?

Este adevarat ca, in comparatie cu hrana exclusiv vegetariana, consumul de carne ofera organismului nostru toti aminoacizii esentiali si vitamina B12. Insa odata cu acestea, consumul de carne aduce cu sine colesterol, hormonii animalului, cadaverina si produsi toxici specifici fricii si nelinistii, eliberati de animale cu putin timp inainte de a fi sacrificat. De asemenea, animalele pot avea diverse boli, unele dintre ele transmitindu-se omului (trichinoza, salmoneloza, tuberculoza, antraxul, boala vacii nebune etc.)

Este adevarat ca si vegetalele sint afectate de poluare, unele sint stropite impotriva daunatorilor, iar altele sint modificate genetic. Unele conserve din magazine au din abundenta aditivi, E-uri, aromatizatori, unii foarte nocivi sanatatii. Atentie si la consumul de carne de peste! Sa intrebam intotdeauna daca pestele este prins dintr-o apa poluata sau este de crescatorie. Atentie si la carnea de pasare. Cu citiva ani in urma, la o baza militara americana s-a constatat un fapt ingrijorator. Tinerii militari cu o foarte buna conditie fizica au inceput sa dezvolte ginecomastie (hipertrofia glandelor mamare la barbati). Medicii militari americani au intrat in alerta maxima. S-a descoperit imediat ca in hrana zilnica a soldatilor aparea si consumul de pasare. Crescatorul injecta zilnic puii cu hormoni feminini, pentru a-i face sa creasca si sa fie mai grasi.

Cu alte cuvinte, azi, a te alimenta sanatos a devenit o problema pentru fiecare dintre noi, indiferent unde traim.

Ce sa mincam atunci pentru a fi mai sanatosi? Noi va propunem sa va concentrati pe o alimentatie specifica, de sapte ori pe saptamina, sa zicem, reduceti treptat mesele cu carne la cinci, trei sau una pe saptamina;

- inlocuiti carnea prajita cu carnea fiarta la care ati schimbat apa de citeva ori;

- evitati consumul de carne grasa - carnea de porc este cea mai grasa carne care ne poate imbolnavi prematur de ateroscleroza, si inlocuiti-o cu o carne slaba (pui, peste)

- evitati consumul de carne de cal, care are un continut foarte mare de acid uric, pentru ca poate suprasolicita si distruge in timp rinichii;

- inlocuiti carnea rosie de vita, porc sau oaie cu carne alba de pasare sau de peste;

- invatati sa gatiti consistent si vegetarian, pentru a avea in alimentatia zilnica toti aminoacizii esentiali din hrana vegetala care provin din diverse combinatii de vegetale;

- asigurati un aport mai consistent, in alimentatia dvs. zilnica, de ciuperci, seminte si nuci de diverse soiuri si sa nu uitati de fructele uscate si legumele proaspete.

Pentru diversificarea meniului si pentru o alimentatie de calitate superioara va oferim in tabelul de mai jos combinatii de alimente sanatoase:

Dr. Szentagotai T. Lorant

from ziarul faclia

Niciun comentariu: