joi, februarie 14, 2008

RUSIA CER O REUNIUNE DE URGENŢĂ A O.N.U.

Serbia şi Rusia cer pentru joi o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, pe tema Kosovo. Provincia sârbă locuită de populaţie majoritar albaneză este pe cale să îşi declare independenţa. Data despre care se vorbeşte la Priştina este 17 februarie, potrivit unor surse neoficiale sârbeşti. Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero Waldner, a declarat la Liubliana, înaintea unei întâlniri cu ministrul rus de Externe, că Rusia şi Serbia au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pentru joi.

Declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo ar putea interveni duminica aceasta. Liderii albanezi din provincie au vorbit sâmbătă despre ultimul week-end de dinaintea independenţei, iar surse sârbeşti au aflat şi data exactă a mişcării politice: 17 februarie.

Potrivit Belgradului, care are susţinerea Moscovei, declaraţia de independenţă a provinciei sârbe populată în proporţie de 90% de albanezi, şi aflată sub administrarea ONU după 1999, ar încălca rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate ONU.
Textul rezoluţiei, adoptate la finele războiului din Kosovo, dintre 1988 şi 1999, acorda o autonomie substanţială provinciei sub suveranitate sârbă, şi impune instalarea unei misiuni de pace conduse de ONU şi NATO.

Tensiunea a crescut simţitor atât în zonele locuite de sârbii minoritari, în Kosovo, cât şi în principalele capitale. Rusia se opune unei declaraţii de independenţă a Kosovo, iar alte state europene vor ca evantuala declarare a rupi de Serbia să fie legiferată de ONU, şi să fie în acord cu principiile de drept internaţional. România, Spania sau Ciprul se opun declarării unilaterale a independenţei, şi cer o soluţie negociată, şi acceptată de ambele părţi.

În Serbia, armata nu a primit niciun ordin de mobilizare, în cazul în care Kosovo îşi va proclama independenţa. Şeful Statului Major al armatei sârbe spune însă că există câteva scenarii în cazul în care grupurile albaneze extremiste din Kosovo recurg la violenţă.

Antena 3

Niciun comentariu: