duminică, februarie 10, 2008

STUDIILE AU CONFIRMAT: PE MĂSURĂ CE ÎMBĂTRÂNIM, DEVENIM MAI INTELIGENŢI

Presupunerea conform căreia inteligenţa atinge apogeul între 18 şi 26 de ani se dovedeşte a fi eronată. Noi descoperiri au demonstrat că, de fapt, devenim mai deştepţi pe măsură ce înaintăm în vârstă. Psihologul danez Lars Larsen de la Universitatea Aarhus a studiat 4.300 de militari americani cărora le-a testat inteligenţa mai întâi la 20 şi apoi la 40 de ani.

Prin comparaţie, cele două teste au arătat că, la matematică, rezultatele au rămas la fel ca la 20 de ani. În schimb, din punct de vedere gramatical, abilităţile aceloraşi subiecţi, la vârsta de 40 de ani s-au îmbunătăţit considerabil.

Studiul numit "Stabilitatea inteligenţei generale de la începuturile maturităţii până la vârsta a doua" a demonstrat că nu există un declin constant al inteligenţei ci, dimpotrivă, o apreciere a acesteia. “Abilităţile verbale par să crească odată cu trecerea timpului” a spus profesorul. Psihologul a sugerat faptul că îmbunătăţirea pare a fi rezultatul anilor de practică.

Cercetările arată faptul că această dezvoltare este atât de mare încât depăşeşte pierderea neuronilor pe care o suferim odată cu vârsta de 30 de ani. La cei 89 de ani ai săi, străbunicul William Cooper a devenit cel mai în vârstă absolvent al unei universităţi, la peste 70 de ani după ce fusese ultima oară la şcoală.

"Nu a fost uşor să învăţ din nou. Puteam ajunge de la agonie la extaz în numai cinci minute", a declarat Cooper. "Dar aş sfătui oamenii care doresc să înveţe din nou să facă acest lucru", a spus acelaşi William Cooper. Succesul său s-a datorat, într-o oarecare măsură, şi faptului că nu a renunţat la învăţat în favoarea barurilor, aşa cum fac studenţii de 20 de ani.

Antena3.ro

Niciun comentariu: