duminică, februarie 10, 2008

I-a murit frăţiorul de foame!

Tatăl alcoolic, mama oligofrenă - acestea au fost premisele unui destin tragic pentru Grigore, un copil de şapte ani. Micuţul a murit, iar frăţiorii lui îndură mizeria unei vieţi cumplite.

Miercuri noapte, un copil de şapte ani a murit de foame. Medicii au făcut tot posibilul să-l salveze pe micuţ, însă totul a fost în zadar. Acesta suferea şi de o boală foarte rară, sindromul Barter (insuficienţă de potasiu care duce la blocarea muşchilor - n.r.). Indiferenţa părinţilor a făcut ca acesta să nu aibă nicio şansă de supravieţuire.


În familia Marcu din satul vasluian Curseşti Deal, copiii sunt condamnaţi din start. În 1989 a decedat primul. Joi, un alt copil a murit din cauză că părinţii lui nu s-au obosit nici măcar să îl hrănească.

Asistentelor de la Spitalul Judeţean Vaslui, acolo unde a fost adus micuţul, nu le-a mai rămas altceva de făcut decât o chetă pentru bani de drum şi de înmormântare pe care i-au dat mamei care purta în braţe copilul decedat.


Mama - „ocupată" cu bătăile soţului


Pe fişa medicală scrie că Grigore a decedat la spital în urma unui stop cardiorespirator, generat de lipsa de alimentaţie.

"Copilul a fost adus la noi în secţie şi l-am internat pe loc. Pe mama acestuia o cunoşteam, mai fusese de câteva ori la noi, cu alţi copii.

Mi-a spus că băieţelul se simte rău de vreo săptămână, dar că nu l-a putut aduce la spital din cauza soţului care o bătea", a declarat Valeriu Lupu, şeful secţiei Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

El a adăugat: "Ştiam că nu are cu ce să ajungă acasă şi de aceea am găzduit-o miercuri noapte la noi în secţie. Când l-am văzut pe copil, am rămas marcat. Avea şapte ani, dar arăta de parcă avea cinci. Suferea şi de o afecţiune rară, sindromul Barter, n-am mai întâlnit aşa ceva în cariera mea. Copilul avea o boală genetică, era aproape distrus. Lipsa alimentaţiei sau alimentaţia foarte slabă l-au adus în acest hal".


„Mama nu ştie nimic, e oligofrenă!"


Cadrele medicale au plâns la moartea lui Grigore. "O cunoşteam pe mama acestuia, ştiam că e bolnavă şi necăjită, pentru că mai venise la noi. Copilul ei era foarte isteţ la vârsta lui. Ne spunea să nu o întrebăm pe mama lui nimic, pentru că nu ştie nimic, e oligofrenă.

Sărăcuţul, era aşa de bolnav încât îi plângeam de milă! Ba era lucid, ba intra în stop cardio-respirator. Dimineaţă, când am aflat că a murit, am plâns de mila lui. Am făcut imediat o chetă şi i-am dat mamei să poată ajunge acasă şi să mai cumpere ceva pentru înmormântare", a declarat una dintre asistente.


Înainte să moară, a mers 20 km pe jos până la dispensar


Durerile au început pentru micuţul Grigore în urmă cu o săptămână, când a început să vomite şi să se îngălbenească la faţă. Părinţii au crezut că e răcit. Apoi, când au văzut că abia se ţine în picioare, l-au dus 10 kilometri pe jos, până la dispensarul din comuna Pungeşti.

Aici nu au găsit medicul, doar nişte asistente care, la indicaţiile prin telefon ale medicului, i-au prescris o reţetă cu antibiotice, în loc de vitamine. Părinţii ­l-au dus acasă pe Grigore crezând că se va face bine, dar, slăbit de puteri şi obosit de la drumul parcurs, starea micuţului s-a agravat.


"Carnetele de alocaţie stau la cârciumă"


Miercuri, mama acestuia a sunat la ambulanţă, plecând cu băiatul la spital, acolo unde a decedat. "L-am văzut când aştepta Salvarea. Săracul, era galben la faţă şi nu se putea ţine pe picioare. Atunci, maică-sa l-a băgat în cabina telefonică să stea sprijinit, să nu cadă. I-am dat câteva napolitane şi nişte covrigei, să îi aibă acolo, la spital. Era un băiat deştept, aşa sunt toţi fraţii lui.

Cu toate că sunt săraci lipiţi pământului, sunt isteţi foc. Mai veneau pe la mine, la magazin, să le dau pâine. Când puteam, le dădeam şi eu, dar mă enervam pe părinţi că stăteau beţi toată ziua în loc să le ia de mâncare. Carnetele de alocaţie stau la cârciumă, să poată avea de băut", a declarat Neculai Mihai, proprietarul unui magazin din sat.


Pentru că trăieşte într-o sărăcie lucie, Primăria Pungeşti a acordat familiei Marcu ajutorul social în valoare de 230 de lei, părinţii încasând lunar încă 200 de lei de pe urma alocaţiei de stat. Cu toate acestea, cei doi băieţi care merg la şcoală, Vasile şi Ştefan, obţin performanţe deosebite, reuşind să ia premiu în fie­care an şcolar, fără a avea vreodată cele necesare.


Vasile şi Elena Marcu sunt împreună de mai bine de 20 de ani. Ei au avut împreună opt copii. Nu s-au sinchisit să-i îngrijească, şi acum au rămas numai cu patru dintre ei şi se pare că le vor duce dorul şi acestora. Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Ionel Armeanu Ştefănică, a promis că va trimite o echipă pentru a-i lua şi pe ceilalţi patru copii de lângă părinţii iresponsabili, pe lângă celelalte două fete aflate d­eja în grija asistenţilor maternali.

„Nu sunt eu vinovat pentru moartea lui"

La auzul veştii că fiul său Grigore a murit, Vasile Marcu (foto) nu a avut nicio reacţie, arătând o nepăsare incredibilă. Primul instinct a fost cel de dezvinovăţire, spunând că el are grijă de copii şi că le dă în fiecare zi borş cu carne. Copiii însă l-au dat de gol. Într-o casă dărăpănată, care abia se mai ţine, ceilalţi patru copii stăteau în fum, desculţi şi semidezbrăcaţi pe lutul care ţine loc de duşumea. Unul dintre copii, Vasilică, frământa un aluat pentru a face nişte "turte pe plită".

Două chipuri angelice se uitau la fratele mai mare, aşteptând masa. Fără curent electric, într-o cameră luminată doar de focul din sobă. Tatăl îi ia pe toţi în braţe şi spune: "Ţin la ei ca la ochii din cap. Mă duc în fiecare zi să muncesc prin sat ca să le aduc de mâncare. Sunt ai mei şi nu i-aş da nimănui. Grigore se simţea rău, nu mânca, vomita, era galben la faţă. Nu sunt eu vinovat pentru moartea lui".

Primarul şi medicul, principalii responsabili

Teodora Bertzi, secretar de stat la Ministerul Muncii, a explicat raţiunea pentru care familiei Marcu i-au fost luaţi de Protecţia Copilului numai doi din cei şapte copii. "S-a considerat că familia dispune de resursele necesare pentru a-i creşte pe ceilalţi. Primarul are şi el o parte din vină deoarece într-un astfel de caz special trebuia anunţată Protecţia Copilului.

Cazuri asemănătoare au devenit frecvente în zona Moldovei, pentru că este o re­giune săracă". Vasile Astărăstoae, preşedintele Co­le­giului Medicilor, a explicat ce riscă un doctor care dă consultaţii prin telefon. "În cazul în care Colegiul Me­dicilor din Vaslui va stabili că medicul de familie Ioan Guţu a oferit o consultaţie prin telefon fără a fi vorba de o urgenţă medicală, riscă să primească un avertisment sau chiar să i se ridice dreptul de liberă practică". (Magda Şerban)

from adevarul.ro

2 comentarii:

Unknown spunea...

Strigator la cer! Incredibil ca in anul 2008 nivelul de trai al unora e muuuult sub cel decent. Ce face statul pentru acesti oameni? Asistenta sociala isi primeste banii degeaba?!? Primarul si doctorul satului ar trebui trasi la raspundere pentru tot ce s-a inamplat copiilor si, la cat de "bine" merge tot in Romania, sarmanii copii or sa ajunga intr-o casa de copii unde nu or sa aiba nici un viitor... Mi se rupe inima...

lucian cuibus spunea...

da asa e din pacate...unii se pierd in milioanele de euro..si altii mor de foame...