joi, aprilie 24, 2008

CONCEDII DE PAŞTE ŞI 1 MAI: ROMÂNII AU CHELTUIT ANUL ACESTA 18,2 MILIOANE DE EURO

Concedii de Paşte şi 1 Mai: românii au cheltuit anul acesta 18,2 milioane de euro Aproximativ 95.000 de români au cumpărat pachete turistice pentru perioada sărbătorilor de Paşte şi 1 Mai, în valoare totală de 18,2 milioane de euro, potrivit Federaţiei Patronatului din Turismul Românesc (FPTR). Destinaţiile sunt atât staţiunile din ţară căt şi cele externe. Astfel, 76.500 de turişti au ales sejururile în destinaţii interne, de aproape patru ori mai mulţi decât cei care au optat pentru un Paşte şi un 1 Mai în alte ţări.

„În turismul intern, cele mai solicitate staţiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 90%, dar şi în celelalte staţiuni montane cererea a fost mare, ocupându-se 70-80% din capacitatea totală de cazare”, se arată într-un comunicat al FPTR . Şi litoralul a atras anul acesta mulţi români, peste 18.000 de persoane anunţându-şi prezenţa la mare de 1 Mai.

„Faţă de anul trecut se constată o creştere de aproximativ 15% a numărului de turişti din perioada sărbătorilor de Paşti şi 1 Mai, fără a pune la socoteală şi turiştii individuali care nu au apelat la turismul organizat sau vor pleca la rude. Numărul acestora nu poate fi estimat”, apreciază FPTR.

Pentru un sejur în zona montană, românii plătesc în medie 600 lei, 700 lei în zona rurală, 500 lei în Deltă şi 400 lei pe litoral. Preţul mesei festive de Paşti este în medie de 120 lei.

În ceea ce priveşte ofertele externe, în acest an au apărut pe piaţa românească noi destinaţii, precum insulele greceşti Thassos şi Zakinthos, dar şi Portugalia, pe care reprezentanţii industriei turistice o consideră destinaţia anului 2008.

Pentru 5-7 zile petrecute în Grecia, vom scoate din buzunar între 100 şi 400 de euro, pentru Bulgaria, în medie 125 euro, pentru Turcia 450 de auro, iar pentru Israel 800 euro.

Unele destinaţii, cum ar fi insulele greceşti, Cipru, Malta, Egipt şi circuitele europene, deşi mai scumpe, au o rată de creştere a cererii mai mare decât media. Alte destinaţii înregistrează însă scăderi, în această categorie intrând Bulgaria şi Italia.

Antena3.ro

Niciun comentariu: