sâmbătă, aprilie 26, 2008

CREŞTINII ORTODOCŞI ŞI GRECO-CATOLICI SE PREGĂTESC ASTĂZI PENTRU ÎNVIEREA DOMNULUI

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici se pregătesc astăzi pentru Învierea Domnului Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare a creştinatăţii, Învierea Domnului. În capitală, aproximativ 7.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe la slujba de Înviere oficiată, sâmbătă noapte, la Catedrala Patriarhală de Preafericitul Daniel. Cei care petrec sărbătorile pascale pe malul mării sunt aşteptaţi să ia parte la slujba care va avea loc chiar pe plaja din Mangalia, unde au fost deja amplasate altarul, dar şi un ecran imens pentru ca toţi cei peste 10.000 de credincioşi aşteptaţi să poată urmări ceremonia oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi din localitate.

În noaptea de Înviere, credincioşii iau lumină de la preoţii ce slujesc la Sfântului Altar. Este lumina Învierii, simbol al biruinţei vieţii asupra morţii şi a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului. În unele zone, în sâmbăta mare se aprinde un foc mare în curtea bisericii şi altele mai mici în curţile gospodarilor. Românii obişnuiesc să vegheze lângă ele, pentru că se spune că în această noapte se deschid uşile Raiului, iar ale iadului se închid.

De aici credinţa că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai. Tot aşa, cel ce se naşte în această zi va fi binecuvantat intreaga viaţa. După miezul nopţii credincioşii ciocnesc şi tradiţionalele ouă roşii de Paşte. Acestea simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la învierea sa din morţi. Din acest motiv, atunci când se ciocnesc ouăle sau când credincioşii se salută între ei în zilele de Paşte, se folosesc formulele tradiţionale: "Hristos a înviat! Adevărat a înviat!".

Culoarea roşie a ouălor de Paşte reprezintă sîngele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii. În tradiţia populară de la noi, ouăle de Paşte sunt purtătoare de puteri miraculoase. Pot vindeca bolile şi îi protejează pe credincioşi de rele. Mielul, care ocupă un loc de cinste pe masa tradiţională a acestei sărbători, îl reprezintă pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru păcatele oamenilor şi a murit asemeni unui miel nevinovat.

Antena 3

Niciun comentariu: