marți, aprilie 22, 2008

STUDIU: CREIERUL „IA O PAUZĂ” CU 30 DE SECUNDE ÎNAINTE DE A GREŞI

Studiu: Creierul „ia o pauză” cu 30 de secunde înainte de a greşi Cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare. După diferite experimente, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, dacă un om îndeplineşte sarcini repetitive şi monotone, creierul intră involuntar în repaus cu aproximativ 30 de secunde înainte de a lua decizia greşită. Rezultatele cercetării au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences. Aplicaţiile acestei descoperiri sunt şi mai interesante. Diagnosticând pauzele pe care le ia creierul, experţii pot prezice şi greşelile pe care acesta le va face.

"Există această situaţie, probabil intrinsecă, în care creierul spune că are nevoie de o pauză, iar tu nu poţi să faci nimic pentru a împiedica acest lucru", a explicat Tom Eichele, autorul principal al studiului.

Când acest lucru se produce, sângele se adună în zona cea mai activă din creierul aflat „în pauză”. Cercetătorii văd în această descoperire un mijloc viitor de a îmbunătăţi concentrarea şi atenţia, sistem deosebit de util pentru controlorii de trafic aerian.

"Putem, probabil, să elaborăm un aparat care ar putea fi plasat pe capetele celor care trebuie să ia acest tip de decizii", a adăugat cercetătorul.

"Putem măsura semnalul şi informa utilizatorul despre momentul în care creierul intră în repaus, atunci când deciziile sale nu sunt dintre cele mai bune", a precizat Eichele.

Cercetătorul a mai spus că un prototip de electroencefalogramă portabilă este în fază de dezvoltare. Acesta ar putea apărea pe piaţă în 10-15 ani.

Antena3.ro

Niciun comentariu: