joi, aprilie 24, 2008

INFRACŢIUNILE PE NET IAU AMPLOARE. HACKERII ŞI-AU DESCHIS "SUPERMAGAZINE" CU INFORMAŢII

Infracţiunile pe net iau amploare. Hackerii şi-au deschis supermagazine cu informaţiiHackerii zilelor noastre au trecut la un nou nivel în privinţa infracţiunilor comise pe internet. Astfel, unii dintre ei au renunţat la tradiţionala infectare cu viruşi a calculatoarelor sau la alte tipuri de infracţiuni online, şi au creat magazine online care oferă diferite date (de ordinul gigabiţilor) altor infractori cibernetici, pentru un preţ fixat de ei. Magazinele virtuale sunt denumite „one-stop shops” (n.r. - magazine cu o singură oprire).

Firma de securitate Finjan a descoperit mii de astfel de „servicii”, conform declaraţiilor pe care le-au făcut oficialii companiei, la conferinţa InfoSecurity Europe, potrivit BBC. Experţi prezenţi la conferinţă susţin că infracţiunile pe internet au crescut şi cresc în continuare într-un ritm ameţitor, şi au cerut poliţiei să se ocupe urgent de rezolvarea problemei, care capătă proporţii uriaşe.

Bruce Schneier, expert în astfel de probleme de securitate, a declarat că eforturile pentru stoparea infracţiunilor de pe net trebuie să crească direct proporţional cu numărul al acestora. La conferinţa Finjan, care a durat trei zile, unul dintre principalele subiecte a fost cel despre ultima tactică adoptată de hackeri, a magazinelor cu date.

Astfel, aceştia preferă în prezent să caute informaţiile care îi interesează de la alte persoane, şi nu să „spargă” singuri servere pentru datele importante, care compromit site-urile vizate de ei.

De la informaţii confidenţiale de pe website-uri care oferă date medicale ale pacienţilor, sau cele cu informaţii despre transporturi de bunuri până la poşta electronică a marilor corporaţii, toate pot fi şi au fost găsite în aceste „one-stop shops.”

„Toate acestea au fost găsite pe server-ul unui hacker şi credem că aceste informaţii au fost colectate pentru a fi vândute online. Mai mult, datele beneficiază chiar şi de publicitate pe anumite forumuri: Vindem următorul tip de date şi aceasta este lista de preţuri pentru ele.”, a declarat Yuval Ben-Itzhak, şeful departamentului tehnologic al Finjan.

Spre exemplu, preţurile pentru informaţiile de pe cardurile de credit sunt ieftine, fiind de doar câţiva dolari, iar informaţiile care privesc marile companii pot ajunge până la 300 de dolari, a declarat Yuval Ben-Itzhak, pentru BBC.

Bruce Schneier, fondatorul firmei de securitate online BT Counterpane, a declarat că internetul este un tărâm „fierbinte” pentru activităţile criminale.

„Netul a fost descoperit la un nivel foarte mare de către infractori”, a spus acesta. „Realitatea ameninţărilor se poate schimba. Este posibil ca schimbările să aibă loc într-un ritm prea rapide pentru a fi combătute, iar noi nu putem să le facem faţă”, a continuat Bruce Schneier.

„Putem dezvolta noi tactici de combatere a infracţionalităţii pe net în fiecare lună, pentru ca la anul să nu mai fie valabile pentru că nu ştim ce urmează să se întâmple”, a mai spus Schneier.

Antena3.ro

Niciun comentariu: