După spusele primarului din Cornereva aceasta este o localitate ca şi suprafaţă mai mare decât Bucureştiul, dat fiind faptul că este o comună de munte cu 40 de sate, cătune şi case răsfirate. Multe dintre cătune sînt fără curent electric şi fără drum de acces.
Caravana umanitară compusă din 30 de maşini "preparate" pentru offroad le-a adus localnicilor ajutoare: generatoare de curent, gaz lampant, lanterne şi lămpi, jucării, rechizite şi multe alimente. La cum arătau maşinile apărute parcă din filmele cu safari, trei moşnegi au ajuns la concluzia: "aştia-s barem din Africa sau Franţa" deşi oamenii coborâţi din maşini vorbeau aceeaşi limbă maternă cu ei.
Mâinile celor trei localnici arată mai degrabă ca nişte scule, degetele nu se îndoaie şi stau într-o poziţie de încordare îngheţată. |n picioare ei poartă opinci croite din anvelope de tractor care aici sînt la mare căutare. O pereche costă doi lei, iar cel care le face este un om peste care s-a răstrunat o maşină în tinereţe iar de la mijloc în jos nu se mai poate mişca.
Cu toate acestea el îi pune în mişcare pe ceilalţi făcând opinci. De ce oamenii locului poartă încă opinci? În afara motivului că nu au moarte şi că sînt totuşi accesibile ca preţ, pentru că atunci când li se umflă picioarele sînt singurele încălţări care nu-i strâng. Pentru a ajunge la un câtun aşezat pe un platou montan cele câteva familii şi-au instalat nişte scări de lemn, printr-o scobitură din stâncă. Aşa că oamenii fac provizii pentru şase luni, mai ales pe timp de iarnă când accesul devine practic imposibil.
Activităţile lor, deşi puţine ca număr umplu întreaga zi, şi sînt împărţite între membrii familiei şi comunităţii: de la sacrificatul animalelor, tăiatul lemnelor, munca câmpului, păşunatul, etc. nu este decât distanţa parcursă de soarele de pe cer, şi de trecerea anotimpurilor. Sus pe pajiştile montane, datorită unor culoare de curenţi calzi de aer, clima are influenţe submediteraneene ce amestecă în vegetaţia alpină şi liliacul sălbatic. |n această perioadă a anului splendoarea peisajului Parcul Naţional Domogled Valea Cernei este completătă de culorile florilor de liliac apărute printre fagi, jepi, ienupăr şi afini.
La Dobraia într-o strungă dintre două culmi montane o altă comunitate şi-a constuit o bisericuţă la care preotul ajunge doar odată pe lună adus pe cal. Cu toate acestea oamenii se întâlnesc duminicile la biserică, fac un tur pe la icoane şi se închină. Aici cinstea şi sărăcia fac pereche uneori cu bogăţia sufletească. Nea Vasile un bătrân, dintr-un cătun de pe valea Cernei nu acceptă să primească ceva ce nu a muncit el. Nu a primit niciodată nimic, şi nu o să o făcă acum la bătrâneţe.
Pregătiţi pentru orice situaţie membrii clubului Offroad Adventure România au pus în acţiune întreg arsenalul de offroad. Tractări cu şufe, diferenţiali, tracţiune integrală, "4 x 4 nu e tot aia cu 16", amortizori, "ia mult stânga", motor, troliu, adrenalină, "baga gaz", reductor, turbina, bullbar, soare, "unde dracu’ sintem?", buştean, suspensii, "stai ca s-a rupt", ploaie, supape, noroaie, kit de înălţare, "dă tubulară de 16", inconstienta, snorkel, ambreiaj "prăjit", "râzi, da’ nu e râsul tau", şasiu, cric high-lift, hei-rup, tărie, ambiţie, "ţine-o drept!!", satisfacţie, noapte, altfel de tărie, inmuiere, buştean. Alta viaţă pentru o acţiune umanitară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu