Nu trebuie decât să ieşim din casă pentru a constata cât de poluat este Bucureştiul. Dacă până acum doar bănuiam că am avea cea mai poluată capitală a Uniunii Europene, în prezent a devenit oficial. Conform celui mai recent top, Bucureştiul ocupă primul loc în rândul oraşelor poluate din Uniunea Europeană, depăşind Sofia, Atena sau Roma, a declarat, joi, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti, Adrian Catrina.
Interesant este că topul se bazează pe date adunate în anul 2005, cele colectate ulterior nefiind încă procesate pentru a putea fi alcătuit un nou clasament. Putem doar să ne închipuim la ce grad de poluare a ajuns Capitala în acest moment, având în vedere numărul uriaş de autoturisme care circulă pe străzile Bucureştiului.
De fapt, nu e nevoie să ne închipuim. La o simplă „plimbare” cu bicicleta ne putem literalmente asfixia. Dacă scăpăm de această perspectivă sumbră şi ajungem acasă, vom constata că avem hainele, părul şi faţa negre de praf şi funingine, de parcă am fi coborât pe un şemineu.
Probabil că, în curând, vom umbla pe străzile Capitalei cu măşti, precum chinezii, dacă nu se trezeşte simţul civic în noi şi nu renunţăm la comoditatea de a merge la muncă cu automobilul personal. În aceste condiţii, Bucureştiul a devenit primul oraş din România care a fost dotat cu o reţea de monitorizare a calităţii aerului.
Aceasta este alcătuită din opt staţii fixe de monitorizare, trei dintre ele menite să înregistreze posibilele poluări provenite din mediul industrial, două de la traficul rutier şi alte trei fiind staţii "de fond". Staţiile măsoară nivelurile de noxe, de oxizi de sulf, de ozon şi monoxid de carbon, dar pot da date şi despre cantitatea de praf sau plumb din aer.
Continuarea pe antena3
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu