Adrian Năstase a revenit în conducerea PSD. Fostul premier a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, cu 418 voturi, dintr-un total de 648. Contracandidatul său, Dan Mircea Popescu, a pierdut şefia Consiliului, obţinând 202 dintre sufragii, dar a devenit membru al Biroului Permanent al partidului, ca urmare a propunerii lui Mircea Geoană. "Contaţi pe mine”, a fost mesajul transmis de Năstase după validarea rezultatelor. Fostul premier a amintit că „există din urmă unele cicatrici. Dacă vom înţelepţi, rănile nu se vor deschide niciodată”, a încheiat el.
REACŢIA LUI NĂSTASE, LA AFLAREA REZULTATELOR:
Prima reacţie la aflarea rezultatelor a venit tot din partea preşedintelui PSD, Mircea Geoană, care a declarat pentru Antena 3 că s-a acordat o importanţă prea mare unor alegeri care nu aduc nimic semnificativ nou. „Mă bucur că a fost o competiţie democratică şi decentă. (...) Tot ce înseamnă soldat apt combatant trebuie să fie reactivat în partid. Disputa despre poziţii între colegi este total irelevantă, mai ales în campanie electorală”.
GEOANĂ, NĂSTASE ŞI ILIESCU PE ACEEAŞI SCENĂ, ŢINÂNDU-SE DE MÂNĂ:
Până la vot, au existat însă discursuri. Adrian Năstase şi-a asigurat astăzi colegii că nu este dornic de răzbunare. Fostul premier a vorbit despre „umilinţele" prin care noua guvernare l-a făcut să treacă. „Am strâns din dinţi şi am mers mai departe", a adăugat el, subliniind: „dacă vroiam să mă protejez de DNA, atunci mă retrăgeam din politică". A ales să rămână, însă, şi acum cere votul colegilor săi de partid. "Vreau să ştiţi că nu mă voi răzbuna pe niciunul dintre colegii mei de partid. Nu vreau să mă răzbun, nu vreau să blochez modernizarea partidului şi nu vreau să mă ascund de DNA".
„Singura mea ambiţie şi răzbunare este de a câştiga, a treia oară la rând, alegerile", a continuat el. Năstase şi-a încheiat discursul adăugând că are „o relaţie de prietenie extrem de veche cu Dan Mircea Popescu şi nu mi-am propus să candidez împotiva lui". Întreaga sală s-a ridicat în picioare la finalul discursului şi a aplaudat intervenţia fostului lider al PSD.
Adrian Năstase ar putea reveni într-o funcţie de conducere în PSD, dacă participanţii la Consiliul Naţional de vineri vor decide acest lucru. El şi-a depus candidatura, ca şi Dan Mircea Popescu, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. După discursurile liderilor PSD s-a conturat clar ideea că aripa Iliescu îl sprijină pe Adrian Năstase, în timp ce tabăra grupată în jurul actualului preşedinte Mircea Geoană a dat de înţeles că revenirea fostului premier în conducerea partidului nu este văzută cu ochi buni.
În deschiderea Consiliului, preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-a atacat voalat pe Adrian Năstase şi Ion Iliescu. El a anunţat că "va veni clipa să arătăm şi noi obrazul celor care stau pe la colţuri şi care pândesc congrese extraordinare atunci când pe noi ne aşteaptă campanii electorale. Dacă ne mai furăm singuri căciula vorbind de unitate şi acţionând în sens contrar, nu ne va crede lumea. Nu cred că bătălia pentru o funcţie este principala noastră preocupare." În mai multe rânduri, Adrian Năstase a lăsat să se înţeleagă faptul că în partid ar fi nevoie de un Congres extraordinar, în care să se aleagă un nou preşedinte.
Unul dintre cele mai aşteptate discursuri a fost cel al lui Ion Iliescu. Acesta a arătat clar că îl susţine pe Adrian Năstase, declarând că Năstase ia adus în fruntea partidului pe unii, care apoi au uitat acest gest." Discursul lui Iliescu a fost presărat cu repetate aplauze, fostul preşedinte al României părând într-o vervă de zile mari. El a propus chiar ca ambii candidaţi de astăzi, Dan Mircea Popescu şi Adrian Năstase, să fie atraşi în conducerea partidului.
În intervenţia sa Ion Iliescu a făcut şi o recapitulare a transformărilor pe care România le-a suferit pe plan politic şi economic în perioada post-comunistă, subliniind aportul guvernării de stănga în procesul de evoluţie al ţării pe plan intern şi internaţional. De asemenea el s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului şi a propus mandatarea Comitetului Executiv Naţional al partidului pentru a analiza consecinţele unei asemenea acţiuni. El a sugerat linia pe care partidul ar trebui să o urmeze în continuare şi a subliniat importanţa pe care mesajul de stânga o are în ochii electoratului.
Delegaţii Consiliului Naţional al PSD vor decide şi dacă partidul va depune o moţiune de cenzură care să provoace alegeri anticipate. Tot la şedinţa Consiliului Naţional, PSD ar putea cere scoaterea UDMR de la Guvernare, ca urmare a declaraţiilor legate de Kosovo.
Fostul premier Adrian Năstase şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului, al doilea for ca importanţă în structura formaţiunii. Acest lucru i-ar permite să participe la şedintele Biroului Permanent, forul care ia cele mai importante decizii în PSD, după Congres. Pentru funcţia de trezorier va candida Aristide Roibu, care ocupă şi în prezent acest post.
În deschiderea Consiliului Naţional al PSD, preşedintele partidului, Mircea Geoană, a ţinut în primul rând să mulţumească reprezentanţilor mişcării sindicale prezenţi la întrunire. Social democraţii speră într-o strângere a relaţiilor cu mişcarea sindicală pe care o consideră un partener firesc al unui partid european de stânga. Liderul social-democrat a mulţumit de asemenea presei, pe care o consideră „un prieten nedespărţit al partidului". Adresându-se colegilor de partid, el a lansat un apel la solidaritate şi unitate internă, şi a amintit că disensiunile care au dezbinat partidul fac parte din trecut. Geoană consideră unitatea partidului ca fiind una dintre valorile esenţiale în lupta cu adversarii politici. În acest context, Geoană l-a atacat voalat şi pe Adrian Năstase, declarând că "bătălia pentru o funcţie nu e principala noastră preocupare".
MESAJUL LUI MIRCEA GEOANĂ DE UNITATE ÎN INTERIORUL PARTIDULUI
Ce înseamnă revenirea lui Năstase la conducere, pentru PSD
Ca de fiecare dată când la PSD se alege o funcţie importantă în conducerea partidului, alegerea a fost precedată de o campanie intensă. Asaltul mediatic întreprins de Adrian Năstase în ultimele săptămâni a semănat cu campania dinaintea alegerilor din noiembrie 2004. Năstase a început să lanseze deja avertismente la adresa conducerii partidului. El a anunţat că va fi deranj mare în PSD, dacă partidul va avea rezultate proaste la alegerile locale. În plus, a subliniat fostul premier, dacă nu va exista o strategie foarte bună pentru alegerile parlamentare, atunci PSD riscă să mai stea în opoziţie încă patru ani.
Alegerea lui Adrian Năstase în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD ar reprezenta un semnal negativ cu privire la autoritatea lui Mircea Geoană în partid. În acelaşi timp, ar fi un semnal că linia politică impusă PSD de Mircea Geoană nu mai corespunde aşteptărilor filialelor. Alegerea fostului premier la vârful PSD ar reduce major şi din posibilităţile de colaborare ale social-democraţilor cu partidul prezidenţial, PD-L.
MEMBRII PSD NU DIVULGĂ CU CINE VOR VOTA ÎN CONSILIU
Antena 3
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu