luni, februarie 18, 2008

TRAIAN BĂSESCU: "ROMÂNIA NU VA RECUNOAŞTE INDEPENDENŢA PROVINCIEI KOSOVO"

Luni după masă Traian Băsescu a făcut o declaraţie oficială de la Palatul Cotroceni privind poziţia României faţă de Kosovo. Cu această ocazie acesta a întărit decizia României de a nu recunoaşte independenţa provinciei. "România işi menţine poziţia şi nu va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo. Unul dintre elementele care a contribuit la declaraţia unilaterală de independenţă de duminică a fost faptul că părţile nu au ajuns la o soluţie comună prin negocieri directe", a declarat Băsescu. În opinia acestuia, "ambele părţi pierd în momentul de faţă.

"De asemenea, Traian Băsescu a subliniat faptul că "în declaraţia adoptată de miniştrii de externe de la Bruxelles, Romania şi-a impus poziţia exprimată încă de la începerea negocierilor. Obiectivele noastre au fost următoarele:
1.Dreptul ca fiecare stat al Uniunii Europene să acţioneze în conformitate cu practica naţională şi cu dreptul internaţional.
2.Legalitatea prezenţei misiunii UE. Declaraţia de luni face trimitere la faptul ca prezenţa UE se face în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate.
3.Precizarea că evenimentele din Kosovo nu reprezintă un precedent în tratarea minorităţilor, lucru precizat în declaraţia CAGRE (Consiliul Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE)".

Traian Băsescu s-a declarat "plăcut impresionat" de partidele pe care le-a chemat luni la discuţii. "Azi am fost plăcut impresionat de consultarea pe care am avut-o cu partidele. Toate au fost de acord că ce s-a întamplat la Kosovo nu este un precedent nici în România nici în Europa, lucru precizat şi în declaraţia CAGRE de luni. Am fost de acord că situaţia minorităţii albaneze din Kosovo nu se poate compara cu cea a maghiarilor din România. În Kosovo s-a intervenit cu tancuri, în România s-au creat condiţii de exprimare politică, moinorităţile sunt prezente în Guvern, Parlament, în Parlamentul European. Limba maghiară poate fi învăţată în şcoli, poate fi folosită în justiţie, copiii maghiari pot să evolueze oriunde având drepturi egale cu ale majorităţii," a declarat Traian Băsescu.

El a continuat cu precizarea că România nu se află în pericol din cauza evenimentelor din Kosovo deoarece "structurile în care este integrată România ne garantează securitatea, cetăţenii români sunt în siguranţă deplină indiferent dacă sunt majoritari sau minoritari."

Antena3.ro

Niciun comentariu: