duminică, februarie 17, 2008

ROMÂNIA CONSIDERĂ INDEPENDENŢA KOSOVO UN PRECEDENT PERICULOS

Poziţia României faţă de statutul provinciei Kosovo nu e una bine conturată. Autorităţile de la Bucureşti au afirmat, doar, că susţin o soluţie acceptată de ambele părţi. România, alături de alte state, consideră că declararea unilaterală a independenţei provinciei ar crea un precedent periculos şi ar putea duce la alte modificări pe harta Balcanilor de Vest.

Palatul Cotroceni e pentru o autonomie amplă, dar nu pentru independenţă, care ar încălca integritatea teritorială a Serbiei şi nu ar ţine cont de inviolabilitatea frontierelor sale. În schimb, Palatul Victoria s-a arătat favorabil planului ONU, care prevede „o suverantitate supravegheată de comunitatea internaţională”. Opinie separată a făcut ministrul de Externe Adrian Cioroianu. El nu crede că România se va afla printre statele care vor recunoaşte primele un stat independent Kosovo.

Politicienii români privesc şi ei diferit independenţa Kosovo. Singurii care cred că România ar trebui să recunoască acestă decizie sunt reprezentanţii UDMR, iar membrii Consiliului Naţional Secuiesc au declarat că indiferent de situaţia din Kosovo, ei doresc să obţină autonomia printr-o lege organică în Parlament. Celelalte partide susţin că independeţa este o chestiune sensibilă şi că există pericolul unui precedent, deloc favorabil statelor din Balcani.

Liderul PSD, Mircea Geoană, consideră că această decizie ar putea afecta stabilitatea zonei balcanice. Preşedintele Partidului Conservator, Daniela Popa a declarat că există mai multe motive pentru care România nu trebuie să accepte independenţa Kosovo. Şi reprezentanţii PRM împărtăşesc aceeaşi opinie. Vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti a refuzat să comenteze această situaţie. Liberalul susţine că România a exprimat deja o poziţie oficială.

Antena 3

Niciun comentariu: