Canalele Regiei Autonome de Termoficare (RADET) sunt considerate un real pericol pentru Summitul NATO care va avea loc la Bucureşti în aprilie. Un adevărat comando a descins ieri-dimineaţă în reţelele de termoficare pentru a le curăţa de aurolaci. Şi, ca treaba să fie rezolvată până la capăt, după evacuarea persoanelor fără adăpost, capacele de canal au fost sudate.
Summitul NATO de la Bucureşti este motiv de curăţenie în catacombele Capitalei. Frica de eventuale atentate teroriste l-a făcut pe primarul Neculai Onţanu să intre în canale şi să îi scoată pe suspecţi: aurolacii Capitalei.
"Din perspectiva Summitului NATO ce va avea loc la Bucureşti, magistralele RADET cresc gradul de risc de atentate, putând fi folosite într-un eventual atentat terorist care ar pune în pericol întregul oraş", spune Neculai Onţanu.
Vineri, 22 februarie, ora 6.00 dimineaţa. Mai multe maşini ale Poliţiei Comunitare şi Ambulanţe sociale se strâng în faţa Primăriei Sectorului 2. Asistenţii sociali primesc ultimele sfaturi de la primarul Neculai Onţanu. Un lucru este cert.
Oamenii străzii din canalul de la Iancului trebuie scoşi din reţeaua de termoficare şi trimişi în centre de primire din Capitală sau la gară… cei care nu sunt din Bucureşti, pentru a fi transportaţi în localităţile natale. Ajunse în zona Iancului, echipele de asistenţi sociali şi de poliţişti comunitari i-au cam speriat pe aurolaci.
Unii au fugit prin intersecţie, alţii prin canalizare. Echipele de poliţişti au scotocit zona şi au capturat un singur locatar al canalului din Iancului. Speriaţi de un eventual eşec, responsabilii de la sectorul 2 au continuat să purice reţeaua de termoficare.
Agentul Soare
Un poliţist intră în canalizare între Piaţa Iancului şi Pantelimon. Timp de 10 minute nu dă un semnal. "Agent Soare! Mai eşti acolo?", au întrebat colegii, de la gura canalului. Prompt, omul răspunde: "Afirmativ!" Iese din reţeaua de termoficare, însă cu mâna goală. Echipele de intervenţie nu se dau bătute. Merg spre un alt capăt al magistralei de termoficare.
Ţinta este intersecţia de la Morarilor, în apropierea bulevardului Basarabia. Ambulanţele şi maşinile Poliţiei Comunitare opresc la câţiva metri de canal. Acelaşi agent Nicu Soare intră în acţiune. Coboară în canal şi după nici un minut începe să îi scoată pe oamenii fără adăpost unul după altul. Într-o jumătate de oră, 13 aurolaci sunt încărcaţi în dube şi duşi la Direcţia de Protecţie Socială pentru identificare. Oamenii fără adăpost din această zonă făceau parte din peisaj.
"De trei ani, de când trec eu cu tramvaiul pe aici, îi văd la gura canalului. Stau cu punga în mână şi se droghează", ne spune Marin Nicolae, muncitor la Electrica. O doamnă care locuieşte în zonă ştie mai multe despre oamenii străzii. "Dimineaţa stau aici în intersecţie şi cerşesc pe la maşini sau pe la lumea din staţia de tramvai. Seara îi vezi în faţă la pizzerie şi la cârciumă. Toată ziua suflă în pungi", ne spune Maria Ion.
Aşa a fost la Francofonie
În septembrie 2006, când Bucureştiul a găzduit summitul Francofoniei măsurile de securitate au semănat cu cele de acum. Atunci, autorităţile au decis ca, în perioada desfăşurării lucrărilor, bugetarii să nu lucreze, circulaţia în centru a fost restricţionată, iar maşinile oficialilor aveau culoar unic. Două elicoptere au survolat permanent traseul pe care s-au deplasat preşedinţii statelor participante la summit.
Mai mult, autorităţile locale au făcut Capitala bec. De frica unor acte teroriste, coşurile de gunoi de pe culoarul unic au fost luate, iar capacele de canal sudate. Peste 3.500 de forţe de ordine au fost mobilizate numai în zona centrală a Capitalei.
Supăraţi că i-a trezit poliţia
Cei 13 locatari ai canalului de la Morarilor au fost sculaţi din somn de echipele Primăriei Sectorului 2. Înainte să fie îmbarcaţi în dube, oamenii au fost percheziţionaţi, însă în loc de arme aveau la ei aurolac, în sticluţe de plastic. Persoanele fără adăpost au fost chiar intrigate că au fost luate pe sus. "Când l-am scos pe ultimul, am fost luat chiar tras la răspundere.
M-a întrebat un băiat că ce hal de poliţie mai este şi asta, de scoală oamenii din somn la şase dimineaţa", se plângea agentul Poliţiei Comunitare Sector 2 Nicu Soare. În final oamenii au fost identificaţi. Patru copii au fost cazaţi în regim de urgenţă la adăpostul "Dănilă Prepeleac", iar adulţii care nu aveau adăpost în sectorul 2 au fost trimişi la gară pentru a fi preluaţi de Poliţia Transporturi Feroviare şi transportaţi în localităţile de baştină. Oamenii din canal erau din Bucureşti, Ilfov, Teleorman, Dâmboviţa, Iaşi şi Botoşani.
După ce au fost luate persoanele fără adăpost, echipe de muncitori au sudat capacele de canal. Edilul Sectorului 2, Neculai Onţanu, spune că magistralele de termoficare fac legătura între diferite puncte din oraş, iar de la periferie se poate ajunge şi în centru, fiind pericol de organizare a unor acte teroriste.
from adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu